FAPSI - SecMeter

Sisältöön

FAPSI

Yritysturvallisuus > Tiedustelupalvelut > Venäjä
FAPSI (Federalnoje Agenstwo Prawitelstwennoj Swjazi i Informazij) oli Venäjän federaation datakuunteluun, elektroniseen tiedusteluun ja salasanomien purkuun erikoistunut palvelu.

FAPSI pystyi kuuntelemaan ja kontrolloimaan ainakin kaikkia Venäjällä toimivia yrityksiä ja organisaatioita.

Lain mukaan FAPSIn tehtävänä oli kerätä sotilaallisia, poliittisia, taloudellisia, tieteellisiä ja teknisiä tietoja talouskehityksen tukemiseksi. FAPSI:n pääjohtaja mainitsi vuonna 1997 laitoksen ensisijaiseksi tehtäväksi salauksella toteutetun ulkomaanviestinnän sieppaamisen ja maailmanlaajuisen kuuntelun.

Eräät tiedusteluasiantuntijat uskovat organisaation olleen erittäin tehokas, mutta sen signaalitiedusteluun liittyvistä aktiviteetista ja tehokkuudesta ei ollut luotettavia tietoja saatavilla.

FAPSI muodostettiin pääosin KGB:n 8.päädirektoraattista (signaalitiedustelu ja salakirjoitus) ja KGB:n 6.direktoraatista (murtautuminen ulkomaisiin järjestelmiin) sekä valtion viestijoukoista. Henkilöstö koostui mm. kielenkääntäjistä, matemaatikoista, ohjelmoijista ja hakkereista sekä teknisistä asiantuntijoista.

FAPSI:n päämaja sijaitsi Moskovassa Bolšoi Kiselnyi -kadun varrella. Sillä oli myös 6 alueellista toimistoa maan tärkeimmissä hallintokaupungeissa ja noin 260 muuta paikallista toimipistettä eri puolilla Venäjää. Päämaja kykeni ohjaamaan yhtenäisellä elektronisella seuranta- ja viestijärjestelmällä kaikkia Venäjän federaation aluekeskuksia. Järjestelmään liittyi jokaiseen kaupunkiin sijoitetut ohjausjärjestelmät.

FAPSI:n eräs tärkeimmistä tiedusteluasemista oli kylmän sodan aikana Kuuban Lourdesin signaalitiedusteluasema. Aseman sijainti tarjosi Neuvostoliitolle erinomaisen mahdollisuuden seurata läheltä kaikkea USA:n kaupallista ja sotilaallista viestiliikennettä. Se kykeni myös elektroniseen sodankäyntiin ja häiritsemään tai jopa eliminoimaan osan USA:n tietoliikennepalveluista.

On arvioitu, että Neuvostoliitto hankki noin 75% sotilaallisesta tiedusteluaineistostaan Lourdesista. Venäjällä oli sopimus aseman toiminnasta vuoteen 2000 saakka. Venäjän maksama vuokra oli Kuuballe taloudellisesti merkittävä. Vuoden 2001 loppupuolella Venäjä ilmoitti aikeistaan sulkea Kuuban signaalitiedusteluasema taloudellisista syistä. FAPSI:n tehtävät jaettiin vuonna 2003 FSB:n, GRU:n ja SSSI:n kesken.

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön