Bioterrori - SecMeter

Sisältöön

Bioterrori

Yritysturvallisuus > Terrorismi
Bioterrori on kaikkein vakavin terrorin muoto. Bioterrorin uhkaa on erittäin vaikea ennustaa, samaan aikaan yhteiskunnan infrastruktuurin tuotanto- ja palvelurakenteet ovat lähtökohtaisesti bioterrori-iskuille alttiita.

Yksinomaan bioterrorin uhka voi aiheuttaa vakavia häiriötekijöitä elinkeinoelämän ja arjen sujuvuudelle. Konkreettisen bioterrori-iskun seuraukset olisivat koko yhteiskunnalle ja erityisesti kansalaisten terveydelle erittäin vakavia.

Yhteiskunnan ja elinkeinoelämän valmiustoiminnassa bioterrorin uhka on aina otettava huomioon, aivan kuten mahdollisen pandemian aiheuttamat uhkakuvat. Viranomaisten ja elinkeinoelämän kansainvälinen ja kansallinen yhteistyö, vastatoimenpiteiden koordinointi ja riskeistä tiedottaminen ovat keskeisiä ennakoivia valmiustoimenpiteitä.

Viranomaiset uskoivat, että isorokko saatiin hävitettyä maapallolta vuonna 1980. Tästä huolimatta yksittäisiä tartuntoja on esiintynyt, lisäksi tappavaa virusta säilytetään mm. USA:n ja Venäjän biologiseen sodankäyntiin erikoistuneissa laboratorioissa. Kansainvälisistä sopimuksista huolimatta isorokkoa ja monia muita tappavia mikrobeja säilytetään edelleen laboratorioissa biologisen sodankäynnin tarpeisiin.

Eräissä valtioissa on varauduttu tarvittaessa koko väestön kattaviin massarokotuksiin. Asiantuntija eivät ole voineet sulkea pois mahdollisuutta, ettei tappavia mikrobeja olisi myös terroristien hallussa.

Risiini
Risiini on nopeasti tappava (36 - 72 tunnin kuluessa) myrkyllinen proteiini, johon ei ole olemassa vasta-ainetta. Risiini on 6000 kertaa voimakkaampi myrkky kuin syanidi. Risiini tapaa suun kautta nautittuna, hengitettynä ja suoneen ruiskutettuna. Risiiniä saadaan Afrikan trooppisissa metsissä kasvavasta pensaasta nimeltään "ricinus communisis". Risiini estää soluja tuottamasta proteiineja. Ilman proteiineja solut kuolevat.

Risiini pääsi lehtien otsikoihin Bulgarian tiedustelupalvelun käyttäessä risiiniä useiden diplomaattien murhaamiseen. Vuonna 1978 se murhasi KGB:n avustuksella mm. bulgarialaisen toisinajattelija Georgi Markovin. Risiini pistettiin salaa Lontoon katuvilinässä Markovin jalkaan sateenvarjon kärkeen kiinnitetyn ohuen neulan kautta. Myös Irakin armeijan uskotaan käyttäneen aikoinaan risiiniä bioaseena tykinammuksissa.

Maaliskuussa 1998 Interpol antoi huumepoliiseja koskevan kansainvälisen varoituksen, joka kosketti erityisesti USA:n huumepoliisia. Huumeliigojen epäiltiin asettaneen poliiseille tarkoitettuja risiiniä sisältäviä amfetamiinisyöttejä. Paljain käsin syöttiä koskeva henkilö kuolee muutamassa päivässä. Myös Suomen poliisi sai "RICIN ALERT" -varoituksen.
Vuonna 2003 löydettiin Lontoossa sijaitsevasta asunnosta pieni määrä risiinikasvin siementen sisältämää myrkkyä. Asunnosta löytyi myös siementen murskaamiseen tarvittavaa välineistöä.

Yhdysvaltojen terrorismin vastaisesta sodasta vastaavat viranomaiset ovat huolissaan al-Qaidan pyrkimyksistä valmistaa tappavaa risiini-myrkkyä sisältävä pommi ja iskeä sen avulla Yhdysvaltoihin. Helmikuussa 2004 Yhdysvaltain senaatin tiloista löytyi vaaleaa jauhetta sisältäneitä kirjeitä, joiden sisältö osoittautui risiiniksi. Altistumisia ei tapahtunut.

Viranomaisten huolta lisää Jemenin hallituksen täydellinen toimintakyvyttömyys terrorismin vastaisessa taistelussa. Jemenissä toimiva al-Qaidan ryhmittymä on yrittänyt hankkia suuria määriä myrkyn valmistamisessa tarvittavia risiinikasvin siemeniä. Risiinin ohella al-Qaidan pelätään valmistavan myös syanidia.

Vuonna 2003 hajotetuilta Britannian ja Ranskan al-Qaida soluilta takavarikoitiin pommin osia, käsikirjoja ja karttoja, joita oli käytetty risiinipommihyökkäysten suunnittelussa. Terroristien tavoitteena oli saada laaja tuhovaikutus aikaan levittämällä myrkkyjä useiden pienten pommien avulla vilkkailla joukkoliikennealueilla kuten ostokeskuksissa, lentoasemilla ja metroissa.

Pommit olisivat aiheuttaneet kansalaisten keskuudessa mittavia psykologisia pelkoreaktioita joukkokuljetusvälineitä kohtaan. Yhdysvaltojen salainen erikoisyksikkö toimii Jemenissä tarkoituksena jäljittää ja eliminoida iskuja suunnittelevat al-Qaidan jäsenet. Lähde: (nytimes.com 12.8.2011)

Pernaruttobakteeri
Pernarutto on bacillus antracis -bakteerin aiheuttama infektiosairaus. Bakteerin itiöt saattavat säilyä maassa tartuntakykyisinä vuosikausia. Itiöiden hengittäminen aiheuttaa kaksivaiheisen hengitystieinfektion, joka alkaa flunssan kaltaisilla oireilla. Toisessa vaiheessa seuraa raju usein kuolemaan johtava hengitystieinfektio. Sairautta hoidetaan antibiooteilla.

Vuonna 2001 Yhdysvaltain senaatista löydettiin pernaruttoa sisältäviä kirjelähetyksiä. Ainakin viisi ihmistä kuoli avattuaan myrkkykirjeitä. Samana vuonna myös Floridassa saatiin viitteitä pernarutosta. Vaaleaa jauhetta sisältäviä kirjeitä oli lähetetty virastoihin eri puolille USA:ta.

Uutisoinnin myötä myös Suomessa pilailijat ja häiriköt lähettivät ainakin neljään eri kohteeseen vaaleaa jauhetta sisältäviä kirjeitä. Kaikki lähetykset tutkittiin Eelassa (Eläinlääkintä ja elintarviketutkimuslaitos). Jokainen Suomessa tutkittu tapaus osoittautui ilkivallaksi.

Ilkivaltakirjeiden seurauksena useat yritykset varautuivat myrkkykirjeisiin mm. ohjeistamalla henkilökuntaa. Kirjeitä tavattiin Elisa Oyj:n postikeskuksesta, Kluuvin kauppakeskuksesta, MTV3:n toimitiloista ja Malmin poliisiasemalta. Toimipaikat eristettiin tutkimusten ajaksi.

Toimintaohje
Altistuksen todenperäisyyden arviointi u yhteistyössä paikallisten terveys- ja poliisiviranomaisten sekä Kansanterveyslaitoksen infektioepidemiologian laitoksen kanssa.

Lähetyksen tarkistaminen

 • Lähetyskuoresta tulee ilmetä lähettäjän nimi ja lähetyspaikkakunta.
 • Lähettäjän tulee olla tunnettu yritys.
 • Vastaanottajan tulee varmistua sisällöstä soittamalla lähettäjälle.
 • Lähetyskuoren ulkoasun tulee olla siisti ja asiallinen.
 • Lähetyskuoren mahdollisesti sisältämä jauhe on pyrittävä tunnistamaan ennen avausta.

Epäilyttävän postilähetyksen käsittely

 • Lähetyskuorta ei saa avata toimitilassa.
 • Lähetys suljetaan muovipussiin ja sijoitetaan muoviseen kuljetusastiaan.
 • Kuljetusastian kansi suljetaan tiiviisti ilmastointiteipillä.
 • Kuljetusastia viedään ulos odottamaan noutavaa viranomaista.
 • Ilmoita asiasta turvallisuudesta vastaaville henkilöille.
 • Odota jatko-ohjeita.

Jos jauhetta on päässyt leviämään pöydälle tai työympäristöön

 • Laske postilähetys varovasti käsistä.
 • Pyydä lähiympäristössä työskenteleviä poistumaan tilasta ja ilmoittamaan asiasta työsuojeluvaltuutetulle tai turvallisuudesta vastaavalle henkilölle.
 • Siirry työhuoneen ovelle, riisu kengät jalasta ja jätä kengät työhuoneen sisäpuolelle.
 • Astu huoneen ovelta ulos ja sulje ovi kyynärpäällä tai jalalla.
 • Mene suorinta reittiä WC -tilaan.
 • Pese kädet huolellisesti saippualla.
 • Jos mahdollista, pese huolellisesti hiukset ja kasvot.
 • Odota WC -tilassa lisäohjeita.

Jatkotoimenpiteet

 • Muualla rakennuksessa olevat henkilöt pysyvät paikoillaan työtiloissa.
 • Ketään ei lasketa sisään tai ulos ennen viranomaisten saapumista paikalle.
 • Laaditaan luettelo kaikista henkilöistä, jotka ovat olleet kirjeen avauspaikalla.
 • Pinnat, jotka ovat olleet kosketuksissa kirjeeseen on pestävä ensin runsaalla vedellä ja saippualla ja sen jälkeen desinfioida 0.5% hypokloriitilla (tavallista kotona käytettävää klooripitoista desinfiointiainetta laimennetaan 1:10).
 • Altistuneet henkilöt riisuvat vaatteensa ja ne suljetaan muovipusseihin todistuskappaleiksi.
 • Altistuneiden henkilöiden käytössä olleet esineet otetaan talteen ja suljetaan muovipusseihin (kännykät, rahapussit, käsilaukut jne.).
 • Muovipussit merkitään nimilapuilla.
 • Altistuneet henkilöt peseytyvät huolellisesti suihkussa runsaasti vettä ja saippuaa käyttäen (desinfiointiaineita ei tule käyttää).
 • Työympäristö pestään ja desinfioidaan huolellisesti 0.5% hypokloriitilla.

ITALIAN ENSTISELLE PÄÄMINISTERI SILVIO BERLUSCONILLE EPÄILYTTÄVÄ KIRJELÄHETYS
Milanon postikeskuksessa pysäytettiin entiselle pääministerille Silvio Berlusconille osoitettu kirjelähetys, joka sisälsi toistaiseksi tuntematonta jauhetta ja luoteja. Kirjelähetyksen sisältö paljastui läpivalaisussa. Berlusconille oli osoitettu vaaratonta valkoista jauhetta sisältävä kirjelähetys myös edellisenä vuonna. Lähteet: (ilcittadinomb.it 2.5.2013, 247.libero.it 2.5.2013, yle.fi 2.5.2013)

YHDYSVALTAIN SENAATTORI ROGER WICKERILLE OSOITETTIIN VAARALLINEN KIRJELÄHETYS
Vuonna 2013 Yhdysvaltain senaatin postintarkastuslaitoksen saapuvalle postille suoritettavan turvatarkastuksen yhteydessä paljastui risiiniä sisältävä kirjelähetys. Kirjelähetys oli postileiman perusteella lähetetty Memphisistä Tennesseestä ja osoitettu republikaaneja edustavalle senaattori Roger Wickerille.

Kirjelähetyksen risiinipitoisuus havaittiin alustavassa testissä. Kirje toimitettiin tarkempaan tutkimukseen. Senaattiin saapuva posti on rutiininomaisesti turvatarkastettu postintarkastuslaitoksella vuodesta 2001 alkaen. Vuonna 2004 kolme senaatin toimistotaloa jouduttiin sulkemaan vastaavanlaisten risiinikirjeiden vuoksi. Lähteet: (yle.fi 17.4.2013, hs.fi 17.4.2013)

YHDYSVALTAIN PRESIDENTTI BARAC OBAMALLE VAARALLINEN KIRJELÄHETYS
Yhdysvaltain presidentti Barac Obamalle osoitettiin risiiniä sisältävä kirjelähetys. Kirjelähetys jäi kiinni Yhdysvaltain senaatin postintarkastuspisteen rutiinitarkastuksessa. FBI:n mukaan presidentti Obamalle ja senaattori Roger Wickerille osoitetut kirjelähetykset olivat yhteydessä toisiinsa. Molemmissa kirjelähetyksissä oli Memphisin postileima. Postileiman päivämäärä on 8.4.2013. Lähde: (yle.fi 17.4.2013)

SUOMALAISIA UHATTIIN MYRKYTETYILLÄ TUOTTEILLA
Lapin Kansan toimitus vastaanotti postikortin, jossa ilmoitettiin, että Israelista peräisin olevaan viiteen tuotteeseen on ruiskutettu tappavaa liuosta Lapissa, Oulussa ja Etelä-Suomessa.

Postileiman mukaan kortti oli postitettu Oulusta maanantaina 13.12.2010 ja se saapui Lapin Kansan toimitukseen aamupostin mukana torstaina 16.12.2010.

Kortti toimitettiin poliisille. Poliisin mukaan uhkaus ei ollut uskottava. Uhkaus oli yksilöimätön, eikä siinä kerrottu millaisista tuotteista oli kyse. Lähteet: (Poliisin tiedotteet 17.12.2010, mtv3.fi 17.12.2010, iltasanomat.fi 17.12.2010, ts.fi 17.12.2010)

JALASJÄRVEN KUNNANTALO EVAKUOITIIN JAUHEKIRJEEN JA POMMIUHKAUKSEN TAKIA
Jalasjärven kunnantalo Etelä-Pohjanmaalla uhattiin räjäyttää keskiviikkona 15.12.2010. Kunnalle osoitetun aamupostin joukosta löytyi myös jauhekirje.

Jauhekirje toimitettiin laboratorioon tutkittavaksi. Kunnan työntekijät eivät saaneet myrkytysoireita jauhekirjeestä. Kunnantalo evakuoitiin varotoimenpiteenä. Lähde: (iltasanomat.fi 17.12.2010)

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO VASTAANOTTI JAUHEKIRJEEN
Valtakunnansyyttäjänvirastossa keskiviikkona 6.10.2010 avattu jauhekirje aiheutti kirjeen avaajalle lieviä iho-oireita, vaikka hänellä oli hansikkaat kädessä. Helsingin poliisi ryhtyi tutkimaan tapausta. Poliisi toimitti kirjeen sisältöineen tarkempiin tutkimuksiin.

Kirjeen lähettäjä on poliisin aiemmin tuntema henkilö. Kyseinen henkilö on lähetellyt vastaavanlaista postia aiemminkin virastoon. Aiemmat postilähetykset eivät kuitenkaan sisältäneet vaarallisia aineita. Lähteet: (hs.fi 7.10.2010, iltasanomat.fi 7.10.2010, mtv3.fi 7.10.2010, yle.fi 7.10.2010, kaleva.fi 7.10.2010)

KAKSI POSTIN TYÖNTEKIJÄÄ JOUTUI SAIRAALAHOITOON KÄSITELTYÄÄN MYRKKYKIRJETTÄ
Kaksi Norjan postin työntekijää sai polttavaa kutinaa käsiin ja silmiin käsiteltyään Israelin suurlähetystöön osoitettua kirjettä. Työntekijät joutuivat hoidettaviksi Ullevålin yliopistollisen sairaalan eristysosastolle. Työntekijät joutuvat olemaan eristettyinä, kunnes oireiden aiheuttaja saatiin selvitettyä.

Kyse ei ollut infektioista, vaan toistaiseksi tuntemattomien kemikaalien aiheuttamista oireista. Israelin suurlähetystö toivoi työntekijöille pikaista tervehtymistä. Lähteet: (Aftenposten 14.2.2009, Iltalehti 14.2.2009)

YHDYSVALLOISSA RAHOITUSLAITOKSET AVASIVAT JAUHEKIRJEITÄ
USA:n lainvalvontaviranomaisten mukaan FBI tutkii useita jauhetta sisältäviä kirjelähetyksiä, joita on lähetetty JP Morgan Chase finanssikonserniin kuuluvan Chase-pankin konttoreihin. Yhdysvalloissa Chase-pankin konttorit vastaanottivat yli 30 uhkauskirjettä, joissa lähes kaikissa oli sisältönä myös vaaratonta valkoista jauhetta.

FBI:n erikoisagentti Richard Kolko kertoi, että alustavissa kokeissa jauhe on osoittautunut vaarattomaksi, mutta tutkimuksia jatketaan paikallisissa laboratorioissa. Kolkon mukaan myös huijauskirjeiden lähettäminen on vakava rikos. Kirjeitä havaittiin kahdeksan eri osavaltion alueella. Kirjeet oli lähetetty Texasista. Lähde: (Washingtonpost.com 22.10.2008)

EPÄILYTTÄVÄT JAUHEKIRJEET AIHEUTTIVAT EVAKUOINNIN
Yhdysvaltain presidenttiehdokas John McCainin Deneverin vaalitoimistoon oli lähetetty postin kautta jauhekirje. Kirje sisälsi valkoista jauhetta ja varoituksen kuoren sisällöstä. Toimiston henkilökunta asetettiin karanteeniin. New Hampshireen vaalitoimistoon saapui myös kirjekuori, joka oli ulkonäöltään epäilyttävä. USA:n terveysviranomaiset ja FBI ryhtyivät tutkimaan tapausta. Lähteet: (HS.fi 22.8.2008, Iltalehti 22.8.2008)

PERNARUTTOUHKAUS KIRJEITSE USA:N ULKOMINISTERIN TOIMISTOON
Uhkauskirje läpäisi kaikki ministeriön turvakontrollit päätyen seitsemänteen kerrokseen, jossa Yhdysvaltain ulkoministeri työskentelee. Ulkoministeriön työntekijä avasi uhkauskirjeen, josta putosi lattialle useita pieniä kuulia. Kirjeessä luki, että kuulat sisälsivät pernaruttoa ja tartunta oli tapahtunut. Tilat eristettiin välittömästi. Tutkimus osoitti, että kyseessä oli ilkivaltainen uhkaus. Lähde: (Ilta-Sanomat 10.2.1999)

VALTION PÄÄMIEHET VARAUTUVAT BIOLOGISEN ISKUN VARALTA
Israelin ja Britannian valtiojohto varautuvat Irakin biologiseen iskuun. Luotettavien tiedustelulähteiden mukaan Irakin uskotaan yrittävän levittää tappavaa pernaruttoa parfyymi- ja alkoholipulloissa vihollismaihin. Pernaruttoa käytettäisiin kaupunkien juomavesijärjestelmien saastuttamiseen. Israelissa ja Britanniassa on lentokentät ja satamat määrätty hälytystilaan. Lähde: (Ilta-Sanomat 26.3.1998)

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön