Terrorismirikos - SecMeter

Sisältöön

Terrorismirikos

Yritysturvallisuus > Terrorismi
Wikileaksin julkaisemassa Ruotsin-lähetystön viestissä kerrottiin,että somalialainen terroristijärjestö al-Shabaabin hengellinen johtaja Hassaan Hussein vieraili Pohjoismaissa vuonna 2009 värväämässä uusia jäseniä ja keräämässä rahaa. Vuoden 2009 heinäkuussa Hassaan Hussein osallistui Göteborgissa Bellevue-moskeijassa järjestettyyn konferenssiin, jossa hän kehotti nuoria lähtemään taisteluihin.

Hassaan Hussein vieraili myös Suomessa. Vierailusta käynnistyi pitkä rikostiedusteluvaihe, josta vastasi supo. Rikostiedusteluvaiheen lopputuloksena keskusrikospoliisi aloitti loppuvuodesta 2011 Suomen rikoshistorian ensimmäisen esitutkinnan jutussa, jossa oli syytä epäillä terrorismin rahoittamista ja värväystä terrorismirikoksen tekemiseen rikoslain 34a-luvun mukaisesti.

Poliisi pidätti 7.9.2011 kaksi somalialaistaustaista henkilöä, joista toinen oli mies ja toinen nainen. Epäillyt tunsivat toisensa. Molemmat henkilöt ovat Suomessa asuvia Somalian kansalaisia. Mies oli saapunut Suomeen vuonna 2005 ja saanut oleskeluluvan. Hän oli hakenut myös Suomen kansalaisuutta. Nainen oli saapunut Suomeen vuoden 2008 lopussa ja oli pidätyshetkellä opiskelija.

Jutun tutkintavastuu siirrettiin keskusrikospoliisin tutkintaosastolle jo toukokuussa 2011. Pidätykset ja kotietsinnät tehtiin yhteistyössä supon kanssa ja jutun esitutkintaa jatkettiin yhteisessä tutkintaryhmässä. Pidätysten jälkeen poliisi suoritti useassa pääkaupunkiseudun kohteessa kotietsintöjä, joissa takavarikoitiin todistusaineistoa.

Rikoksesta epäillyt olivat 34-vuotias mies ja 28-vuotias nainen. Miestä epäiltiin rahan välittämisen lisäksi ainakin yhden henkilön värväämisestä terrorismirikoksen tekijäksi. Värväys tapahtui ulkomailla ja värväyksen kohde oli ulkomaalainen henkilö.

Naista epäiltiin ainoastaan terrorismin rahoittamisesta. Rikokset oli tehty kesäkuun 2010 ja toukokuun 2011 välisenä aikana. Vuonna 2008 mies oli ilmoittanut ammatikseen opettaja. Hän toimi oman kuljetusyrityksen palveluksessa Helsingin Takomotiellä.

Tutkinnanjohtaja kertoi, että tapaukseen liittyy muitakin ihmisiä ja että tutkinta rajoittuu yksinomaan Suomeen. Kuulusteluissa epäillyt ovat pyrkineet myötävaikuttamaan asioiden selviämiseen. Terrorismin rahoituksen osalta rahalähetyksiä oli runsaasti, mutta näistä vain pieni osa liittyi terrorismin rahoittamiseen. Rahasummat olivat vähäisiä.

Suomi ei ollut "tulilinjalla"
Poliisin mukaan juttu ei tule johtamaan terrorismiin liittyvän tilannekuvan uudelleenarviointiin, koska tapaus ei kohdistunut Suomeen. Supon päällikön mukaan Suomeen on pyrkinyt terroristiryhmien taistelijoita ja Suomessa asuvia henkilöitä on osallistunut kriisialueilla aseelliseen koulutukseen ja terroristiryhmien taisteluihin.

Supon päällikön mukaan näiden henkilöiden määrä on kuitenkin pieni, pienempi kuin muissa pohjoismaissa. Poliisin näkökulmasta ongelmana on, että kouluttautuminen terroristisiin tekoihin ei ole Suomessa rikos. Lähteet: (hs.fi 22.9.2011, mtv3.fi 22.9.2009)

Somaliliiton johtaja huolissaan
Suomen somaliliiton varapuheenjohtaja arvioi, että tapaus johtaa somalialaistaustaisten ja kantaväestön välisen ilmapiirin kiristymiseen. Hän painotti, ettei liitto hyväksy terrorismia missään muodossa ja, että terrorismille pitää olla nollatoleranssi.

Yhdenkään somalialaisen, eikä kenenkään muunkaan pitäisi suunnitella mitään terrorismiin liittyvää. Somaliliitto toimii yhteistyössä supon kanssa terrorismin kitkemiseksi. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään tietoja vaihtamalla.
Lähteet: (poliisin tiedote 16.9.2011,27.9.2011, hs.fi 16.9.2011, 19.9.2011, mtv3.fi 18.9.2011, kaleva.fi 17.9.2011, 18.9.2011, 19.9.2011, yle.fi 27.9.2011)

Epäiltyjen vangitsemista jatkettiin
Helsingin käräjäoikeus jatkoi epäiltyjen vangitsemista perjantaina 23.9.2011 pidetyssä istunnossa. Epäillyt olivat vaatineet vangitsemisen lopettamista. He voivat hakea vapauttamista seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.

Somalinaisen asianajaja piti outona yhteensattumana sitä, että supon johtaja oli todennut terrorismintutkintaan kuluneen 800 000 euroa ja nyt supon kassa on tyhjä. Samaan aikaan on kuitenkin alkamassa valtion budjetin lähetekeskustelu.

Somalimiehen kertoi päämiehensä kiistävän rikoksen. Hän on suhtautunut tähän raskaasti. Hän on Suomessa työskentelevä perheellinen mies ja syyte oli hänelle yllätys. Vaitonaisuus jutun ympärillä jatkui. Poliisi määräsi molemmille asianajajille ilmaisukiellon. Lähteet: (iltasanomat 23.9.2011, yle.fi 23.9.2011, mtv3.fi 23.9.2011)

Helsingin käräjäoikeus vapautti somalinaisen tutkintavankeudesta
Helsingin käräjäoikeus vapautti perjantaina aamupäivällä 7.10.2011 somalinaisen tutkintavankeudesta. Hänen osalta käräjäoikeus katsoi, ettei perusteita tutkintavankeuden jatkamiselle enää ollut. Sen sijaan somalimiehen vangitsemista jatkettiin.

Poliisi jatkoi esitutkintaa edelleen molempien osalta. Keskusrikospoliisilla oli jutussa nyt myös kaksi uutta epäiltyä, joista toisellan on Suomen kansalaisuus. Lähteet: (yle.fi 7.10.2011 ja TV1 uutislähetys klo 20.30, mtv3 uutislähetykset 7.10.2011 klo 19.00 ja klo 22.00)

Esitutkinnassa ilmeni ihmiskauppaepäily
Keskusrikospoliisi epäili miestä myös terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta, johon liittyi ihmiskauppa. Miehen epäiltiin olleen mukana valmistelemassa suunnitelmaa Suomessa asuvien henkilöiden viemisestä ulkomaille ilman, että he ovat olleet tietoisia matkan todellisesta tarkoituksesta.

Poliisin mukaan oli syytä epäillä, että heidät olisi viety koulutusleirille. Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen tiistaina 8.11.2011 todennäköisin syin epäiltynä. Lähteet: (yle.fi 9.11.2011, hs.fi 9.11.2011)

Terrorismirikoksista epäillyn miehen vangitsemista jatkettiin
Helsingin käräjäoikeus päätti 7.2.2012 jatkaa terrorismirikoksista epäillyn miehen vangitsemista. Jutussa oli epäiltynä kaikkiaan neljää henkilöä, joista kolme oli vapaalla jalalla. Lähde: (yle.fi 7.2.2012)

Jutussa uusi pidätys
Poliisi pidätti tiistaiaamuna 6.3.2012 somalialaistaustaisen henkilön. Poliisi epäili pidätetyn syyllistyneen terrorismin rahoittamiseen. Terrorismirikoksesta epäiltynä oli kaikkiaan kuusi henkilöä, joista kaksi oli matkustuskiellossa. Kaksi henkilöä tavoitettiin kuulusteluihin ulkomailta ja yksi oli edelleen tavoittamatta. Lähteet: (poliisin tiedotteet 6.3.2012, yle.fi 6.3.2012, iltalehti.fi 6.3.2012)

Helsingin käräjäoikeus vapautti terrorismirikoksista epäillyn miehen
Helsingin käräjäoikeus vapautti tiistaina 10.4.2012 somalitaustaisen miehen, jota epäiltiin terrorismin rahoituksesta, värväyksestä terrorismiin ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Nyt vapautettu mies oli vangittuna syyskuusta 2011 lähtien.

Tutkinnanjohtaja kertoi, että vangitsemisen edellytyksiä ei enää ollut. Poliisin mukaan mies on edelleen epäiltynä rikoksista ja hänen kuulemiselleen on edelleen tarvetta. Mies määrättiin kuitenkin matkustuskieltoon, jonka tarkoituksena on turvata esitutkinta ja syyteharkinta sekä mahdollinen oikeuskäsittely. Esitutkinta valmistui syksyn 2012 aikana.

Lontoossa pidätettiin naishenkilö kuulusteluja varten. Pidätys tapahtui maaliskuun viimeisellä viikolla (viikko 13). Naisen epäiltiin toimineen yhteyshenkilönä Suomessa terrorismirikoksista epäiltyjen henkilöiden ja terroristijärjestö Al-Shabaabin välillä. Lähteet: yle.fi 10.4.2012, mtv3.fi 10.4.2012, hs.fi 10.4.2012)

Tarkoituksena oli lähettää lapsia koulutusleirille
Poliisi epäili, että tarkoitus oli rahoituksen lisäksi lähettää myös alaikäisiä lapsia Suomesta Somaliaan terroristien koulutusleireille. Lasten lähettäminen kaatui kuitenkin rahoitusongelmiin. Poliisin mukaan tutkinta on edelleen laajentunut ja jutussa oli epäiltyinä kahdeksan henkilöä, joista viisi Suomessa. Lähde: (yle.fi 8.6.2012)

Esitutkinta johti uuteen pidätykseen
Poliisi pidätti tiistaina 11.9.2012 suomalaisen 41-vuotiaan naisen terrorismirikoksesta epäiltynä. Pidätetty on somalitaustainen. Pidätetty ei ole sukua aiemmin jutussa pidätetyille. Kiinnioton yhteydessä tehdyn kotietsinnän tuloksena poliisi takavarikoi runsaasti asiakirjoja, joista osa sähköisessä muodossa.

Tutkintaa johtava rikoskomisario keskusrikospoliisista totesi, että juttu on aika laaja, eikä helpoimmasta päästä. Lähde: (yle.fi 12.9.2012, iItlalehti.fi 12.9.2012)

Esitutkinta johti rikossyytteisiin
Valtakunnansyyttäjänvirasto nosti syytteet terrorismin rahoittamisesta. Yksi syytetyistä joutuu vastaamaan lisäksi myös syytteisiin värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Kaikille neljälle syytetylle henkilölle vaadittiin ehdollisia vankeusrangaistuksia. Rikosten epäiltiin tapahtuneen tammikuun 2008 ja maaliskuun 2011 välisenä aikana. Kaikki syytetyt kiistivät rikosepäilyt.

Henkilöiden epäiltiin ohjanneen useita tuhansia euroja Itä-Afrikassa toimivalle al-Shabaab-järjestölle. Yksittäiset rahasiirrot olivat pieniä yleensä 100–200 euron suuruisia. Somaliassa oli kuitenkin mahdollista hankkia esimerkiksi rynnäkkökivääri 140 dollarilla, käsikranaatti 25 dollarilla ja sinko 150 dollarilla.

Suomen ensimmäinen terrorismisyytteitä käsittelevä oikeudenkäynti järjestettiin Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnin valmisteluistunto oli lokakuun alkupuolella. Varsinainen pääkäsittely alkoi marraskuun puolivälissä. Lähteet: (hs.fi 17.9.2014, iltalehti.fi 17.9.2014)

Helsingin käräjäoikeus antoi jutussa tuomionsa
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kolme syytettyä terrorismin rahoittamisesta viiden kuukauden vankeuteen. Yksi syytetty tuomittiin terrorismin rahoittamisesta, värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta yhden vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen. Vankeustuomiot olivat ehdollisia.

Helsingin hovioikeus antoi jutussa tuomionsa
Jutun käsittely jatkui Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeus kumosi kaikkien syytettyjen osalta Helsingin käräjäoikeuden tuomiot. Syytetyt vapautettiin, koska tekoaikaan voimassa ollut laki edellytti tietoa siitä mitä nimenomaisia terrorismirikoksia rahoitettiin. Poliisi ei pystynyt yksilöimään rikoksia. Uuden lain myötä myös terrorismijärjestön rahoittaminen on rikos. Lähteet: (uusisuomi.fi 19.12.2014, mtv.fi 23.3.2016)

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön