Blogi - SecMeter

Sisältöön

Voiko yhteiskunnan varautumiseen luottaa

Päättäjät tulevat usein julkisuuteen lausunnoilla, joissa vakuutetaan varautumisen hyvästä tasosta. Yhteiskunnan eri sektoreiden valmiusharjoituksista kerrotaan mieluusti ”tätä on harjoiteltu”. Päättäjä ei ole ymmärtänyt, että harjoitus on vain harjoitus. Harjoitus pystyy parhaassakin tapauksessa simuloimaan todellista tilannetta vain osittain.
SecMeter | 23 Jou 2022

Suomen pitäisi liittyä Natoon

Nato jäsenyys ja sen tarjoama pelote on tehokkain keino hillitä Kremlin pyrkimystä toimeenpanna etupiiriajatteluun pohjautuvia valtiokaappauksia, joita se toteuttaa mm. hybridioperaatioin ja hivuttaen tukemalla kansallisia Venäjä-mielisiä toimijoita.

On selvää, ettei Natokaan pysty tarjoamaan täydellistä turvaa. Useat Naton jäsenmaat ovat vuosikymmenet laiminlyöneet omat puolustusvelvoitteensa mm. materiaalihankintojen osalta. Nato on nähty keinona säästää omissa puolustusmenoissa. Naton olennaisin suorituskyky perustuu ydinasepelotteeseen ja Yhdysvaltojen sekä Britannian asevoimiin. Kaikki muu on leukojen loksuttelua. Saksan asevoimat on ajettu alas ja ranskalaiset ovat parhaita lautasella.

Venäjän tavoitteena on nostaa etupiiriin liitettyjä valtiota johtamaan sille mieluisia henkilöitä, joiden tehtävänä on ajaa alas kansalaisoikeudet, lehdistövapaus, demokraattiset prosessit ja rakenteet kumoamalla voimassa oleva perustuslaki ja lainsäädäntö.

Kansalaiset ovat hyvin selvillä siitä, että Suomi joutuu puntaroimaan Nato jäsenyyttä "pistooli ohimolla". Suomen valtionjohto on tiedostanut turvallisuuspoliittiset realiteetit, joiden pohjalta on kehitetty linjaton poliittinen Nato-optio käsite.

Venäjä ei katso suopeasti Suomen Nato-optiota, koska se tulkitsee Suomen vahvistavan omaa turvallisuuttaan Venäjän kustannuksella. Toistaiseksi Venäjä on sallinut Nato-optio käsitettä käytettävän Suomen sisäpolitiikassa, mutta ei koskaan reaalipoliittisena mahdollisuutena.

Venäjän etupiiriajatteluun pohjautuvassa turvallisuusmallissa Suomen on haasteellista käyttää täysimääräisesti itsemääräämisoikeuttaan ilman, että Venäjä ryhtyy sotilaallisiin vastatoimenpiteisiin.
SecMeter | 03 Tou 2022
Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön