SIS - SecMeter

Sisältöön

SIS

Yritysturvallisuus > Tiedustelupalvelut > Britannia
SIS (Secret Intelligence Service, MI6) on Ison-Britannian ulkomaan tiedustelupalvelu. MI6 nimitys juontuu aikaisemmin sotilastiedustelupalvelun kuudennesta jaostosta (MI = Military Intelligence).

Tehtäväkuvaa voidaan verrata CIA:n. Organisaation tehtävänä on hankkia tiedustelutietoja ulkomailta ja vastata strategisista palveluista.

SIS perustettiin vuonna 1909. Alkuvuosina aina vuoteen 1944 saakka sen toiminta ja tehtävät eivät perustuneet lakiin (Intelligence Services Act (ISA 1944). SIS:n pääkonttori on sijainnut vuodesta 1944 Lontoon Vauxhall Crossissa. Näkyvää rakennusta on pidetty eräänä Lontoon maamerkkinä, jonka on suunnitellut arkkitehti Terry Farrell.

SIS:n olemassaolo tunnustettiin julkisuudessa ja vahvistettiin virallisesti vasta vuonna 1992. Organisaation päällikkönä toimi vuodesta 2004 Sir John Scarlett. SIS:n tehtävänä on edistää ja puolustaa globaalisti (maailmanlaajuisesti) Ison-Britannian kansallista turvallisuutta ja taloudellista hyvinvointia.

Yritysvakoilu ja taloudellinen tiedustelutoiminta ovat keskeisellä sijalla Ison-Britannian taloudelliseen hyvinvointiin liittyvissä operaatioissa. Muiden tavoitteiden osalta esimerkiksi terrorismin torjunnan osalta SIS toimii yhteistyössä omien kansallisten ja muiden valtioiden tiedustelupalvelujen kanssa.

SIS kerää ja hankki tietonsa ulkomailta vakoilu- ja peiteoperaatioiden avulla. Organisaation oman henkilöstön toimintaa ohjaa lainsäädäntö (Intelligence Services Act 1994). SIS, kuten muutkin tiedustelupalvelut joutuvat elämään jatkuvasti sen ristiriidan kanssa, että samalla kun harjoitetaan operatiivista yhteistyötä vieraan valtion tiedustelupalvelun kesken, suoritetaan myös osapuoleen kohdistuvia vakoiluoperaatioita.

Ristiriitaisuudet näkyvät myös SIS:n sisäisessä ilmapiirissä. Henkilöstön moraaliset arvot ja organisaation tavoitteisiin liittyvät arvot eivät tiedusteluyhteisöissä useinkaan kohtaa toisiaan. Lakia kierretään käyttämällä laittomiin tehtäviin ulkomaisia peite- ja turvallisuusyrityksiä.

SIS tekee yhteistyötä yli 200 ulkomaisen vakoilujärjestön kanssa. Kaikki SIS:n yhteistyökumppanit eivät toimi demokraattisissa valtioissa. Noudattaakseen voimassa olevaa lainsäädäntöä, se teettää ”likaiset työt” yhteistyökumppaneillaan, eikä näin ollen voi välttyä kiduttamalla saatujen tiedustelutietojen käytöltä.

Entinen Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun asiamies Chris Clark väitti Sunday Times -lehden etusivulla, että SIS oli palkannut hänet useasti hoitamaan tiedusteluoperaatioihin liittyvät "likaiset työt". Clarkin paljastukset tulivat SIS:lle kiusallisesti heti Richard Tomlinsonin paljastusten perään.

Clark oli syntynyt Britanniassa, mutta kasvoi Durbanissa Etelä-Afrikassa. Hän liittyi Etelä-Afrikan armeijaan ja yleni kapteeniksi. Hänet lähetettiin Britanniaan salaisiin tehtäviin, ennen kuin hän jättäytyi "yksityisyrittäjän" uralle.

Clark kertoi, että SIS palkkasi hänet mm. vuonna 1994 murtautumaan Gibraltarin oikeuskanslerin ylelliseen siirtomaatyyliseen asuntoon ja salakuuntelemaan tämän mahdollisia yhteyksiä rikollisjärjestöihin. Clark oli salakuunteluspesialisti. Hän kiipesi puhelintolppaan, jonka johdotus meni asunnolle.

UHF -aalloilla toimiva tupakansytyttimen kokoinen salakuuntelulähetin oli toimintakunnossa alle viidessä minuutissa. Myöhemmin illalla Clark soitti kontaktihenkilölleen (tunnettiin koodinimellä "mount climber = vuorikiipeilijä") Lontooseen ja sanoi "job done".

Kontaktihenkilö oli artikkelin mukaan SIS:n vanhempi virkailija, mutta työskenteli sittemmin eräässä kansainvälisessä turvallisuuspalveluja tarjoavassa yhtiössä, jota pidetään tiedustelupalvelun sateenvarjona. Kontaktihenkilö oli käynyt koulunsa Cambridgessa ja palvellut SIS:ta 31 vuoden ajan.

Clark kertoi tehneensä viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 50 laitonta murto- ja salakuunteluoperaatiota Britanniassa, Euroopassa ja Afrikassa. Clarkin mukaan monikansalliset yritykset halusivat useimmiten kilpailijoiden yrityssalaisuuksia.

Clarkin tiedustelukohteina oli ollut useita suuryrityksiä. Clark kertoi, että Britannian Pariisin suurlähetystön edustajat palkkasivat hänet salakuuntelemaan mm. erään ranskalaisen suuryrityksen pääjohtajan puhelinta ja varastamaan hänen asiakirjoja.

Salakuuntelun, murtojen ja muun laittoman tiedustelun ohella Clark oli suunnitellut mm. tunnelin kaivuuta ANC:n toimiston alapuolelle, aikomuksena räjäyttää rakennus taivaan tuuliin. Britannian ulkoministeriö ei suostunut kommentoimaan Clarkin tekemiä paljastuksia. Lähde: (Sunday Times 8.8.1999)

Viikolla 19/1999 julkaistiin Internetissä Britannian ulkomaantiedustelun SIS asiamiesluettelo. SIS ryhtyi välittömästi selvittämään tapausta. SIS uskoi, että asiamiesluettelon luovutti sen entinen agentti Richard Tomlinson liikemies Mohamed al-Fayedille.

Fayed uskoi, että hänellä oli todisteita SIS:n osallisuudesta prinsessa Dianan auto-onnettomuuteen ja piti onnettomuutta SIS:n järjestämänä nimeten luettelosta kolme henkilöä. Asiamiesluettelossa oli mainittu myös yksi Helsingissä 1973 toimineen asiamiehen nimi. Luettelon lähdesivulla mainittiin kunkin asiamiehen syntymävuosi, asemapaikat ja vuosiluvut.

BRITANNIAN ULKOMAAN TIEDUSTELUPALVELUN PÄÄMAJAAN KOHDISTUI POMMIUHKA
Lontoon Metropolitan Poliisi kutsuttiin SIS:n päämajaan keskiviikkona 28.7.2010 kello 12:40, kun epäilyttävä paketti löytyi SIS:n päämajarakennuksesta. Pommi paljastui tiedustelupalvelun omassa postiseulonnassa. Toinen pommi paljastui myöhemmin torstaina 29.7.2010 kello 04:30 postin lajittelukeskuksessa. Poliisi ei kertonut minkä tyyppisestä räjähteestä oli kysymys.

Metropolitan Poliisi epäili pommien lähettämisestä 21 ja 52-vuotiaita miehiä. Miehet pidätettiin Pohjois-Walesissa perjantaina 30.7.2010. Lähde: (telegraph.co.uk 1.8.2010)

SIS:n päämajaa vastaan Lontoon keskustassa tehtiin raketti-isku syyskuussa 2000. Iskussa vaurioitui kahdeksannen kerroksen ikkunoita. Henkilövahingoilta vältyttiin. Teosta epäiltiin Irlannin tasavaltalaisarmeijan toisinajattelijoita.

BRITANNIAN TIEDUSTELUPALVELUN TULEVAN JOHTAJAN TIETOJA FACEBOOKISSA
SIS:n johtajana marraskuussa 2009 aloittaneen Sir John Sawersin yksityiselämään liittyviä tietoja paljastui Facebookissa. Sir John Sawers oli toiminut vuodesta 2007 diplomaattina Ison-Britannian suurlähettiläänä YK:n turvallisuusneuvostossa.

Tulevan johtajan vaimo ehti julkaista ajattelemattomuuttaan kuvia miehestään, heidän perheestään ja ystävistään. Kuvista paljastui mm. yksityiskohtia siitä, missä Sawers asui, lomaili ja ketkä olivat hänen ystäviään. Tiedot olivat tarjolla 200 miljoonalle Fcebookin käyttäjälle. Asian tultua julki tiedot poistettiin välittömästi. Lähde: ( Mail on Sunday 4.7.2009)

SIS:N KAMERA MYYTIIN EBAY-HUUTOKAUPASSA
SIS tutki miten sille kuuluvia al-Qaidaa koskevia tiedustelutietoja (ohjuksia, jäsenten nimiä, sormenjälkiä, opiskelutietoja, kuvia) sisältänyt Nikon -merkkinen digitaalikamera oli päätynyt nettihuutokauppaan. Kameran lähtöhinnaksi oli asetettu 17 puntaa. Pohjois-Lontoossa sijaitsevan Hertfordshiren poliisi vahvisti, että kamera oli saatu takavarikoitua ja se oli poliisin hallussa. Lähde: (Reuters 30.10.2008)

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön