Arvokuljetus - SecMeter

Sisältöön

Arvokuljetus

Yritysturvallisuus > Riskienhallinta
Arvokuljetussuorite tulee kysymykseen siirrettäessä irtainta omaisuutta, jonka menettäminen aiheuttaa omistajalle taloudellisen menetyksen tai taloudellisen korvausvelvollisuuden. Arvokuljetussuoritteella tarkoitetaan

 • käteisen rahan
 • arvopapereiden tai
 • muiden irtainten arvo-omaisuuserien kuten asiakirjojen tai taide-esineiden turvallista kuljettamista asiakkaalta sovittuun paikkaan aikataulun mukaisesti.Arvokuljetusyhtiö vastaa kuljetussopimuksen mukaisesti sille luovutetun arvo-omaisuuserän turvallisuudesta koko kuljetusprosessin ajan, omaisuuserän vastaanottamisesta luovutukseen saakka.

Käteinen raha ja arvopaperit kuljetetaan arvokuljetusyksikössä, joka tuhoaa sisällön käyttökelvottomaksi, mikäli se yritetään avata ilman lupaa tai sitä yritetään vahingoittaa. Arvokuljetusyksikköjä ovat mm.

 • hälytysjärjestelmällä, väri- ja polttopanoksilla varustetut kuljetussalkut
 • ajoneuvoihin kiinnitettävät raha- ja arvopapereiden kuljetukseen tarkoitetut säilöt.

Arvokuljetuksen perusperiaatteita

 • kuljetukseen käytetään arvokuljetusautoa
 • arvokuljetusautoa vartioidaan
 • säännönmukaisissa kuljetuksissa reittejä ja aikatauluja vaihdellaan.

Arvokuljetukseen liittyvät tiedot kuten

 • omaisuuslaji ja sen arvo
 • aikataulu
 • lähettäjä
 • vastaanottaja sekä
 • kuljetusreitti

ovat kuljetukseen liittyviä turvallisuussalaisuuksia. Näitä tietoja ei tule käsitellä ulkopuolisten kuullen, suojaamattoman puhelinyhteyden, faksin tai sähköpostin välityksellä.

ARVOKULJETUSAJONEUVO YRITETTIIN RYÖSTÄÄ
Arvokuljetuspalveluita tarjoavan G4S Cash Solutions Oy:n 3-ovinen Mercedes Benz Vario 816 Kasten-mallinen arvokuljetusauto numero 252 (rek.nro ELI-868) yritettiin ryöstää Helsinki - Turku moottoritiellä (Valtatie 1:llä) Suomusjärven liittymän jälkeen hieman ennen Teboil Kivihovin liittymää. Arvokuljetusauto oli matkalla Turusta Helsinkiin. Ryöstäjät tavoittelivat arvokuljetusautossa kuljetettua omaisuutta, mutta jäivät ilman ryöstösaalista.

Ryöstöyritys kohdistui kuljetukseen, jossa oli mukana kuljettaja ja noin 900 000 euroa käteistä rahaa, jolloin yli 10 000 euron ylittävät rahamäärät on sijoitettava kuljetuksen ajaksi arvokuljetusyksikköön. Tekijät yrittivät päästä päästä rahoihin käsiksi räjäyttämällä arvokuljetusauton takaoven auki, mutta vain nalli räjähti. Rahoja tekijät eivät olisi saaneet, koska rahat olivat arvokuljetusyksikössä eli säilössä, joka on suunniteltu setelirahojen, arvopapereiden tai muun paperisen arvo-omaisuuden kuljettamista varten.

Arvokuljetusyksikkö on varustettu suojausjärjestelmällä, joka tekee rahoista käyttökelvottomia, jos sen toiminta yritetään estää mekaanisesti, sähköisesti, kemiallisesti, magneettikentällä tai arvokuljetusyksikkö yritetään avata väkivalloin. Arvokuljetusauton kuljettajalla ei ole arvokuljetusyksikön avaimia, eikä hän voi millään tavoin edistää arvokuljetusyksikön avaamista.

Ryöstäjät käyttivät tilanteessa neljää aiemmin luvattomasti käyttöön otettua autoa (Saab 9000 henkilöauto, Mercedes Benz Vito ja Ford Transit pakettiautot sekä kuorma-auto). Yhden ryöstössä käytetyistä autoista oli vuokrannut turkikseen pukeutunut nainen toiselle henkilölle kuuluneella ajokortilla. Ryöstössä käytetty kuorma-auto oli otettu luvattomasti käyttöön torstaiaamuna Hansatien ja Valhallantien risteyksen tuntumasta hiekkakentältä Espoon Kauklahdesta.

Maasta löytyneiden hylsyjen ja silminnäkijähavaintojen perusteella ryöstöyrityksessä käytettiin pistoolia, jolla ammuttiin arvokuljetusauton tuulilasiin ja jäähdyttimeen. Arvokuljetusauton kuljettaja pakotettiin näin ulos autosta. Ryöstäjät olivat käyttäneet myös räjähdettä, joten poliisi ei voinut heti mennä ajoneuvoon sisään, vaan paikalle kutsuttiin poliisin terroripommiryhmä (TEPO) selvittämään tilannetta.

Pakotilanteessa ryöstäjät jättivät käyttämänsä Saab 9000 henkilöauton tielle ja sytyttivät sen palamaan. Tämän jälkeen ryöstäjät pakenivat paikalta kahdella pakettiautolla tummansinisellä Mercedes Benz Vitolla ja hopeanharmaalla Ford Transitilla.

Molemmat pakoautot löytyivät kello 09.15 muutaman sadan metrin päästä Teboil Kivihovin takana olevalta paikoitusalueelta, jonne paossa käytetyt pakettiautot oli jätetty noin kello yhdeksän aikaan, eli pian ryöstön yrityksen jälkeen. Täältä ryöstäjät jatkoivat pakoaan kahdella muulla Kivihovin paikoitusalueella odottaneella autolla.

Lähimmät poliisin partiot saapuivat paikalle Salosta. Poliisitehtävä jatkui ryöstäjien etsinnällä. Liikenne oli tapahtumapaikalla poikki molempiin suuntiin. Poliisi ohjasi liikenteen tapahtumapaikan ohi tielle 110.

Ryöstöyrityksen tapahtumapaikan lähellä ollut Suomusjärven liikennekamera lähetti viimeisen kuvan torstaina 25.2.2016 kello 8.26. Kelikamera lähettää kuvan 12 minuutin välein, mutta kello 8.38 kuva oli pelkkää lumisadetta. Ilmoitus ryöstöstä tuli kello 8.40. Kelikameran jälkien perusteella se oli rikottu tahallisesti.

Arvokuljetusauton ohjaamossa ja lastaustilassa on yleensä tallentavat valvontakamerat, joten ei ole täysin poissuljettu mahdollisuus, etteikö tilanteesta olisi saatu kuvatallenteita. Saatuaan tiedon ryöstöstä G4S tiedotti välittömästi, että ryöstö jäi yritykseksi ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Poliisi tutki tapausta törkeän ryöstön yrityksenä. Jutun tutkinta siirtyi nopeasti keskusrikospoliisille, koska ryöstöyrityksen tekotapa viittasi järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Poliisi otti 8.3.2016 kiinni viisi henkilöä epäiltynä törkeästä ryöstöstä, joista neljä vangittiin. Viidettä henkilöä ei tutkinnan jälkeen epäilty rikoksesta.

Keskusrikospoliisin suorittama esitutkinta valmistui 25.2.2016 ja juttu siirtyi syyteharkintaan 8.7.2016. Rikoksesta epäiltyinä oli vangittuna edelleen neljä henkilöä. Rikoskokonaisuuteen liittyi kaikkiaan seitsemän henkilöä, joista neljä oli päätekijöitä ja kolmea muuta epäiltiin pienemmistä rikoksista. Esitutkinnassa tuli myös ilmi seikkoja, joiden perusteella poliisi uskoi, ettei kaikkia rikokseen osallisia oltu vielä tavoitettu. Tältä osin jutun tutkinta jatkui edelleen.

Neljän syytetyn osalta oikeudenkäynti alkoi 21.9.2016 Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Lähteet: (g4s.fi tiedotteet 25.2.2016, yle.fi 25.2.2016, hs.fi 25.2.2016, poliisin tiedotustilaisuus klo 14.00 26.2.2016, mtv.fi 26.2.2016, 27.2.2016, Keskusrikospoliisin tiedotteet 7.7.2016, mtv.fi 21.9.2016)

LOIMAALLA YRITETTIIN RYÖSTÄÄ RAHA-AUTO
Poliisi esti arvokuljetusauton ryöstön Loimaalla. Poliisin mukaan juttua tutkitaan törkeän ryöstön yrityksenä. Ryöstöä yrittäneet ajoivat pääkaupunkiseudulta Loimaalle valkoisella pakettiautolla ja pysäköivät auton Loimaan Euromarketin parkkipaikalle odottamaan G4S Security Services -yhtiön raha-autoa, joka oli tulossa Turun seudulta Loimaalle. Neljä aseistettua miestä istui pakettiautossa, kun poliisi teki iskun autoon ja pidätti miehet.

Poliisin yllättävän ja nopean toiminnan johdosta ryöstöä yrittäneet eivät ehtineet tehdä mainittavaa vastarintaa. Poliisi pidätti kaikkiaan seitsemän henkilöä. Pidätetyt olivat poliisin mukaan ammattirikollisia, joista muutamat kuuluivat moottoripyöräjengiin.

Pidätetyt olivat yhtä virolaista lukuun ottamatta suomalaisia ja raskaasti aseistautuneita (räjähteitä ja sarjatuliaseita). Ryöstöyrityksen pääjärjestelijä istui vankilassa tuomiotaan Liedon ja Suomen pankin raharyöstöistä. Poliisi oli seurannut ja hankkinut vuoden ajan tiedustelutietoa rikoksen valmistelusta. Poliisi kertoi seuranneensa ryöstöyritykseen liittyviä harjoituksia viisi kertaa.

Poliisioperaatioon osallistui myös Rajavartiolaitoksen helikopterit ja puolustusvoimien tiedustelulennokki, jota käytettiin seurantaan. Tätä ennen tiedustelulennokkia käytettiin kesäkuussa 2009 sieppausjutun yhteydessä. Lähes äänettömällä tiedustelulennokilla voidaan seurata esimerkiksi ajoneuvoja täysin pimeässä kilometrien korkeudelta.

Sveitsiläisen Oerlikon Contarves Ag:n valmistama Ranger- tiedustelulennokki on 4,61 metriä pitkä. Siipien kärkiväli on 5,71 metriä. Tyhjäpaino on 45 kiloa ja täyspaino laittein 280 kiloa. Toimintaetäisyys on 150 kilometriä. Tiedustelukorkeus 1,5 - 3 kilometriä. Toimintakorkeus 4,5 kilometriä. Toiminta-aika on 5 tuntia. Lähteet: (ts.fi 29.4.2011, yle.fi 29.4.2011, iltasanomat.fi 29.4.2011, iltalehti.fi 29.4.2011)

G4S CASH SERVICEN PÄÄLLIKKÖÄ EPÄILTIIN TÖRKEÄSTÄ RYÖSTÖSTÄ
G4S Cash Service arvokuljetuspalvelu lähti maanantaina 19.2.2007 laskentakeskuksesta kohti Suomen Pankin Turun konttoria mukanaan rahalähetys ”yön yli” –säilytykseen. Perillä pankin pihalla keskellä päivää kolme miestä ryösti yllättäen rahalähetyksen. Miehet katosivat yli miljoonan euron suuruisen ryöstösaaliin kanssa jäljettömiin yhtä nopeasti kuin olivat paikalle ilmaantuneetkin.

Kyseisen arvokuljetuksen kohdalla G4S Cash Service ei noudattanut Finanssialan Keskusliiton laatimia turvallisuusohjeita. G4S:n oman näkemyksen mukaan rahat kuljetettiin Suomen Pankin ohjeistuksen mukaisesti.
Arvokuljetusyksikköä ei ajettu lukittuun sisätilaan ennen turvasalkkujen käsittelyä. Suomen Pankin pihalle oli esteetön näkyvyys läheisestä asuintalosta. Turvasalkuista puuttuivat myös turvaohjeistuksen mukaiset väripanokset.

Vain puoli vuotta aiemmin G4S:n toimitusjohtaja Timo Sankari kertoi Helsingin Sanomien artikkelissa seuraavaa: "Lastauspaikan turvallisuudelle asetetaan kovat vaatimukset, koska lastaus on kuljetuksen arin vaihe. Meidän käytäntömme poikkeaa Ålandsbankenin tapauksesta tältä osin merkittävästi. Emme toimi sellaisissa tiloissa, joihin pääsee rikkomalla ikkunan". Lähde: (hs.fi 12.8.2006).

Poliisi otti myöhemmin kiinni G4S Cash Servicen päällikkönä toimineen miehen epäiltynä osallisuudesta Suomen Pankin Turun-konttorin sisäpihalla tapahtuneeseen rahankuljetusauton ryöstöön. Mies oli työskennellyt G4S Turun arvokuljetuksen päällikkönä vielä syyskuussa 2007.

Myöhemmin Liedon arvokuljetuksen ryöstön yhteydessä suoritetut pidätykset johtivat lopulta myös Suomen Pankin Turun konttorin ryöstön selviämiseen. Jutun käsittely päästiin aloittamaan Turun käräjäoikeudessa 15.9.2008.

Jutussa luettiin syytteet kahdeksalle henkilölle törkeästä ryöstöstä. Neljä syytetyistä oli suomalaisia, kolme ruotsalaisia ja yksi virolainen. Tutkinnassa ilmeni, että ryöstäjät olivat käyttäneet noin 100 000 euroa ryöstön valmisteluihin. Lähteet: (hs.fi 21.2.2007, YLE, poliisi-TV 22.3.2007, iltasanomat.fi 5.11.2007, 29.8.2008, 15.9.2008)

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön