Mossad - SecMeter

Sisältöön

Mossad

Yritysturvallisuus > Tiedustelupalvelut > Israel
"Tämä on salaisuuteni - aina ja ikuisesti"

MOSSAD (HaMossad leModi'in v'leTafkidim Meyuhadim, Institute for Intelligence and Special Operations, ISIS = Israel Secret Inteligence Service)

Mossad on pääministeri David Ben-Gurionin 1.4.1951 perustama Israelin valtion vakoiluorganisaatio. Organisaation toiminta-alueena on koko maailma.

Organisaatio ei ole traditioidensa mukaisesti julkistanut johtajiensa nimiä. Mossad piti johtajiensa henkilöllisyyden salaamista perusteltuna, koska tiedustelujohtajan julkisuus vaarantaisi johtajan työrauhan ja turvallisuuden.

Mossadin menettely poikkesi yleisestä käytännöstä, jossa tiedusteluorganisaatioiden johtohenkilöt ovat tunnettuja ja näkyviä henkilöitä. Myöhemmin Mossad on kuitenkin julkistanut johtajansa.

Mossadin johtajat:

  1. Reuven Shiloah 1949 - 1952
  2. Isser Harel 1952 - 1963
  3. Meir Amit 1963 - 1968
  4. Zvi Zamir 1968 - 1974
  5. Yitzhak Hofi 1974 - 1982
  6. Nahum Admoni 1982 - 1989
  7. Shabtai Shavit 1989 - 1996
  8. Danny Yatom 1996 - 1998
  9. Ephraim Halevi 1998 - 2002
  10. Meir Dagan 2002 - 2011
  11. Tamir Pardo , 2011 - 2016
  12. Yossi Cohen , 2016 -

Mossadin päämaja sijaitsee Tel Avivissa. Organisaation palveluksessa oli 1960-luvulla noin 600 henkilöä. Henkilöstön määrä kasvoi 1980-luvun lopulla arviolta noin 1500 - 2000 henkilöön. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin henkilökunnan määrä oli oli pysynyt suurin piirtein samana. Mossad on organisoitunut kahdeksaan yksikköön, joita ovat mm.

  • erityisoperaatioiden yksikkö (Metsada)
  • psykologisen sodankäynnin yksikkö (LAP, Lohamah Psichologit)
  • poliittisten asioiden ja viranomaisyhteyksien yksikkö
  • teknologiayksikkö
  • terrorismin vastainen yksikkö
  • tutkimusyksikkö
  • tiedusteluyksikkö (Collections Department), Mossadin suurin yksikkö.

Useiden muiden tiedustelupalveluiden tapaan organisaation sisäistä ilmapiiriä on pidetty tulehtuneena, joka on näkynyt julkisuudessa sisäisinä tietovuotoina ja itsemurhina. Useat Mossadin palkkaamat henkilöt ovat halunneet lopettaa työsuhteensa kesken sopimuskauden.

Mossadin erikoisoperaatioiden yksikkö tunnetaan nimellä Metsada. Osaston tehtävänä on toteuttaa salaiset operaatiot, kuten murhat, sabotaasit, puolisotilaalliset ja psykologisen sodankäynnin tehtävät.

Mossadin salamurhiin erikoistunutta yksikköä kutsutaan "Kidon-yksiköksi”.
Kidon on asiantuntijasalamurhaajaryhmä. Ryhmän koko on noin viisikymmentä henkilöä, joista naisia noin kymmenen. Agenttien keski-ikä on noin 30 vuotta ja he saavat tehtäviin kaksivuotisen koulutuksen. Kidon yksikkö kuuluu Mossadin Caesarea-osastoon. Kyseessä on itsenäinen organisaatio, joka vastaa viraston vaarallisimmista ja kriittisimmistä tehtävistä, kuten salamurhista, sabotaaseista. Caesarean "taistelijat" ovat Mossadin eliittiä.

Salamurhissa agentit käyttävät anastettujen identiteettien lisäksi myös perinteisiä naamioinnin keinoja kuten valepukuja ja peruukkeja. Yksikkö käyttää operatiivisessa toiminnassaan tuhansien yhteistyöhaluisten avustajien verkostoa ympäri maailmaa.

Mossadin salaiset agentit, vapaaehtoiset avustajat ja muut toimijat on jaettu luotettavuuden perusteella viiteen eri pääluokkaan. A-ryhmään kuuluvat erittäin luotettavat agentit, B -ryhmään kuuluvat luotettavat tietolähteet, C -ryhmään kuuluvat epäluotettavat tietolähteet jne.

Tieto on luokiteltu luotettavuuden perusteella kolmeen ryhmään. I -ryhmään kuuluvat itseltä saadut tiedot, II -ryhmään kuuluvat luotettavista lähteistä saadut tiedot ja III -ryhmään kuuluvat keskusteluista ja muilta henkilöiltä saadut tiedot.

Operaatiivinen toiminta
Vuonna 1960 Mossad lähetti agenttinsa Argentiinaan. Agentit sieppasivat natsiupseeri Adolf Eichmannin Buenos Airesissa ja salakuljettivat Eichmannin Israeliin. Eichmann tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin 31.5.1962.

Vuonna 1973 Mossad murhasi erehdyksessä Norjassa Lillehammerissa marokkolaisen tarjoilija Ahmed Bouchikin. Tarkoitus oli murhata Ali Hassan Salameh, joka osallistui Israelin olympiajoukkueen verilöylyyn Münchenissä vuonna 1972.

Ranskan hallitus ei ottanut huomioon Israelin protestia Irakin ydinlaitokseen tarkoitettujen komponenttien toimittamisesta. Mossad räjäytti Marseillen satamavaraston ilmaan 5.4.1979. Varastossa oli Irakin ydinreaktoriin tarkoitettuja komponentteja. Noin 60 prosenttia osista tuhoutui.

Lokakuussa 1997 Israel sai epämieluisaa julkisuutta Jordanian viranomaisten pidätettyä kaksi Mossadin agenttia epäonnistuneen murhayrityksen jälkeen. Agenttien kanadalaiset passit oli tehty Mossadin omassa passiväärentämössä. Kanada paheksui voimakkaasti kanadalaisten asiakirjojen väärennöstä ja kutsui suurlähettiläänsä Lloyd Axworthyn pois Israelista. Tavanomaisen pistoolin sijaan agenttien tarkoituksena oli surmata Ammanissa Hamas -järjestön poliittisen siiven johtaja Khaled Meshal myrkkyruisketta käyttäen.

Israel vapautti nopeasti vankilassa istuneen Hamas -järjestön perustajan ja hengelliseen isän sheikki Ahmed Jassinin sekä 70 muuta vankia. Vastavuoroisesti Jordania vapautti kaksi iskuun osallistunutta Mossadin agenttia. Myöhemmin Israelin hallitus kiisti jyrkästi tienneensä operaatiosta.

Israelilaiset pitivät tapausta historian pahimpana sen tiedusteluun kohdistuneena epäonnistumisena. Myöhemmin tapauksen jatkotutkimusten päätyttyä Mossadin johtajana Danny Yatom päätti erota virastaan. Hän ei hyväksynyt tutkimuskomitean johtopäätöksiä, joiden mukaan Yatom ja Mossadin paikallisjohtaja olivat vastuussa Jordanian iskusta.

Eron todelliseksi syyksi paljastui kuitenkin helmikuun lopulla vuonna 1998 Sveitsissä paljastunut operaatio, jossa viisi Mossadin agenttia jäi kiinni yksityisasunnon salakuuntelusta paikanpäällä. Erään talon asukas kuuli kellarista outoja ääniä ja hälytti paikalle poliisin. Poliisi tapasi viisi miestä, jotka paljastuivat kuulusteluissa Mossadin agenteiksi. Yksi heistä pidätettiin.

Julkisuudessa esitettyjen arvelujen mukaan agentit salakuuntelivat kellarissa Irakin kansalaisen puhelinta. Sveitsi esitti tapauksesta virallisen vastalauseen.

Mossad on jäänyt kiinni myös tiedusteluraporttien väärentämisestä, jonka seurauksena useiden ulkovaltojen tiedustelupalveluiden suhde Mossadiin on luottamuskriisissä. On kuitenkin muistettava, että tiedusteluraporttien väärentäminen on aina ollut salaisten palvelujen ja vakoojien perisynti. Taistelu olemassaolon oikeutuksesta on pakottanut esittämään asiat tarkoituksenmukaisessa valossa.

Joulukuussa 1998 Mossad suunnitteli Irakin presidentin Saddam Husseinin murhaamista. Pitkälle viety salainen operaatio keskeytettiin aivan viime hetkellä, koska samaan aikaan käynnistyivät USA:n ja Britannian ilmaiskut Irakiin. Presidentti Hussein oli tarkoitus murhata ohjusiskussa hänen vieraillessaan Luoteis-Irakissa rakastajattarensa luona.

Vuonna 2004 kaksi Mossadin agenttia Eli Caram ja Uriel Kelman yrittivät hankkia laittomasti Uuden-Seelannin passit. Uuden-Seelannin viranomaiset onnistuivat kuitenkin paljastamaan agenttien aikeet ja tuomitsivat miehet kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen sekä määräsivät diplomaattisia pakotteita Israelille. Israelin ulkoministeri esitti myöhemmin anteeksipyynnön tapahtuneesta.

Vuonna 2010 Kidon-yksikkö murhasi tukehduttamalla palestiinalaisen radikaalin Hamas-järjestön johtajan Mahmud al-Mabhuhin hotellihuoneessaan Dubaissa. Dubain poliisi kertoi, että sillä oli 99-prosenttinen varmuus siitä, että Mossad oli murhan takana. Se myös julkaisi kahdenkymmenenkuuden (26) operaatioon osallistuneen Kidon-yksikön agentin nimet. Operaatiossaan Mossad käytti Australian, Britannian, Saksan, Irlannin ja Ranskan kansalaisilta anastettuja identiteettejä.

Mahmud al-Mabhuh oli joutunut Mossadin tappolistalle organisoidessaan kahden israelilaissotilaan sieppauksen ja surmaamisen. Al-Mabhouhin epäiltiin myös organisoineen aseiden salakuljetusta Iranista Gazaan. Puola pidätti Mossadin agentiksi epäillyn miehen, jonka epäiltiin auttaneen yhtä Mahmud al-Mabhuhin murhaajista hankkimaan Saksan passin. Puolalainen tuomioistuin päätti keskiviikkona 7.7.2010 luovuttaa miehen Saksaan. Hamasin komentajan murhasta etsintäkuulutettiin 26 henkilöä. Lähde: (hs.fi 7.7.2010, iltalehti.fi 7.7.2010)

Mossadin keskeisin haaste
Vuonna 2008 Mossadin keskeinen haaste oli Iranin ydinaseohjelman tuhoaminen yhteistyössä USA:n kanssa. Mikäli ongelmalle ei löytyisi poliittista ratkaisua, Israelin torjuntaiskun odotettiin tapahtuvan viimeistään vuoden 2009 kevääseen mennessä. Arvio torjuntaiskun ajankohdasta osoittautui kuitenkin virheelliseksi. Torjuntaiskun mahdollisuus on kuitenkin edelleen olemassa.

Israel katsoo, että sillä on sotilaallinen kyky tuhota Iranin ydinlaitokset. Se oli varautunut vuosikausia myös Iranin todennäköiseen vastaiskuun. Israel kehitti mm. Arrow-2 ohjustentorjuntajärjestelmän ja hankki Yhdysvalloista Patriot ohjuspatteristot torjumaan Iranin laukaisemat Shihab-3 ohjukset.

Israel uskoi myös valmiuteensa tuhota kaikki Hizbollahin Libanoniin sijoittamat yli 10 000 Katjusha-rakettia. Israel koki, ettei sille jätetty muita vaihtoehtoja, koska Iran oli uhannut tuhota israelilaiset täydellisesti ydiniskussa.

Iran oli kaikessa hiljaisuudessa rakentanut turvallisen jo vuodesta 2000 lännessä tunnettun uraanin rikastuslaitoksen, joka sijaitsee Teheranin eteläpuolella. Laitoksen suojana on 90 metrin paksuinen vuorenseinämä.

Israelilla ei ole sotilaallisia aikomuksia tuhota Iranin ydinohjelmaa
Israelin strategisessa ajattelussa tapahtu yllättävä käänne. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi, ettei Israelilla ole aikomusta pommittaa Irania tuhotakseen Iranin ydinohjelman. Liebermanin mukaan Israel on vahva maa, joka pystyy puolustautumaan. Lähde: (Turun Sanomat 3.6.2009)

Mossad suunnitteli hyökkäystä Iranin ydinvoimaloita vastaan syyskuussa 2011
CIA:n eläkkeellä oleva upseeri Robert Baer ennusti Los Angelesissa KPFK-radioaseman Background Briefing -ohjelmassa, että Israel hyökkää Iraniin syksyllä 2011. Baer ei yksilöinyt lähteitä, joihin hän perusti näkemyksensä, mutta viittasi Israelin turvallisuusviranomaisiin. Baer toimi kaikkiaan 21 vuotta Lähi-idässä työtehtävissä.

Baer korosti erityisesti Mossadin entisen päällikön Meir Daganin antamia varoituksia Netanyahun suunnitelmien vaarallisuudesta. Baer kertoi Israelin ilmavoimien hyökkäävän Iranin ydinvoimalaitoksia vastaan ja tekemään ne toimintakyvyttömiksi. Kostoksi Iran kykenee todennäköisesti iskemään vain Basraan, Bagdadiin ja ehkä myös Afganistaniin.

Yhdysvallat tulee myös liittymään sotaan Irania vastaan. Yhdysvaltojen erikoisjoukot ovat jo olleet jonkin aikaa Iranin rajojen sisällä maalintamassa sopivia kohteita. Bair kertoi, että Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Robert Gates esti Israelia hyökkäämästä Iraniin. Pentagonissa oli Israelin suunnitelmien johdosta annettu määräys valmistautua sotaan Iranissa. Lähde: (huffingtonpost.com 15.7.2011)

Israel käy epäsuoraa sotaa Irania vastaan
Telegraph-lehden artikkelin mukaan Israel käy epäsuoraa salaista sotaa iranin ydinohjelmaa vastaan. Epäsuoran sodankäynnin tavoitteena on viivyttää Iranin ydinaseohjelmaa ja välttää suoraa sotilaallista yhteenottoa. Asian paljasti entinen Iranissa toiminut CIA: n virkailija.

Yhdysvaltalaisen yksityisen tiedusteluyrityksen analyytikon mukaan Israelin strategiana on tärkeissä asemissa olevien henkilöiden eliminointi moninaisin keinoin. Toiminnalla uskotaan olleen ainakin jossain määrin vaikutusta. Mossadin väitetään eliminoineen mm. Iranin johtavan ydinaseohjelman tiedemiehen Ardeshire Hassanpourin, joka kuoli epäselvissä olosuhteissa (kaasumyrkytys) vuonna 2007. Lähde: (Telegraph 16.2.2009)

Israelin epäsuora sodankäynti Iranin ydinohjelmaa vastaan jatkoa tammikuussa 2010. Tuolloin murhattiin Teheranin yliopiston fysiikan professorin ja tiedemiehen Massoud Ali-Mohammadi. Israelilainen 24-vuotias Majid Jamali Fashin todettiin toimineen tiedustelupalvelu Mossadin vakoojana ja hänet todettiin syylliseksi iranilaisen tiedemiehen Massoud Ali-Mohammadin murhaan elokuussa 2011.

Hänet hirtettiin tiistaina 15.5.2012 Teheranin Evin vankilassa. Fashin väitettiin saaneen 120 000 dollarin palkkion tiedemiehen surmaamisesta. Lähde: (iranian.com 15.5.2012, yle.fi 15.5.2012)

Marraskuussa 2010 murhattiin Shahid Beheshti yliopiston ydintekniikan tiedekunnan jäsen ja tiedemies Majid Shahriari. Samassa iskussa haavoittui tiedemies Fereidoun Abbasi.

Heinäkuussa 2011 moottoripyörällä ajaneet henkilöt ampuivat tiedemies Darioush Rezaeinejadin. Hän kehitti mm. suurjännitekytkimiä, joita tarvitaan ydinaseen laukaisussa.

Tammikuussa 2012 murhattiin iranilainen ydintutkija Mostafa Ahmadi Roshan autopommi-iskussa Teheranissa Gol Nabi kadun lähellä.

Moottoripyörällä liikkuneet henkilöt kiinnittivät kauko-ohjattavan magneettipommin professori Mostafa Ahmadi Roshanin Peugeot 405 -merkkiseen henkilöautoon. Räjähdyksessä professori Ahmadi Roshan sai heti surmansa. Hänen autonkuljettaja kuoli myöhemmin sairaalassa. Räjähdyksessä haavoittui myös 85-vuotias ohikulkija.

Ahmadi Roshan toimi Natanzan uraaninrikastamon apulaisjohtajana. Hän oli erikoistunut uraanin rikastusprosessissa käytettäviin polymeerikalvoihin, joita käytetään kaasun erottamiseen. Lähteet: (huffingtonpost.com 11.1.2012, dailymail.co.uk 11.1.2012, nydailynews.com 12.1.2010, 11,1,2012, yle.fi 11.1.2012)

Kaikki vaikuttamisen keinot ovat käytössä
Iranin uutistoimisto Fars kertoi 4.8.2009, että Mossad ja CIA pyrki edistämään aktiivisesti kristinuskoa kurdien alueella Pohjois-Irakissa. Raportin mukaan israelilaiset ja amerikkalaiset olivat valmiita tarjoamaan jokaiselle nuorelle 1000 dollaria, jos he olivat valmiita kääntymään kristinuskoon. Uutistoimisto väitti myös, että järjestöt jakoivat kurdin kielelle käännettyjä Raamattuja nuorille. Lähde: (The Jerusalem Post 4.8.2009)

Hyökkäys Iraniin oli lähempänä kuin koskaan
Israel valmistautui hyökkäämään Iraniin. Presidentti Shimon Peres totesi, että sotilaallinen ratkaisu Iranin ydinasekysymyksessä on diplomaattista ratkaisua todennäköisempi. Sotilastoimet Irania vastaan ovat mahdollisia, jos se ei luovu ydinohjelmastaan. Israelin näkemyksen mukaan poliittisten painostuskeinojen aika on nyt ohi ja on aika valmistautua tuhoamaan Iranin ballistiset ydinkärjet ja ydinteknologian laitokset.

Knessetissä hyökkäystä vastustavat voimat toivoivat, että Yhdysvallat iskisi Iraniin Israelin sijasta. Sotilasasiantuntijoiden mukaan Iraniin on lähes mahdotonta hyökätä talviaikana, jolloin maa on yleensä paksun pilviverhon peitossa.
Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad syytti maanantaina 7.11.2011 Israelia ja Yhdysvaltoja aikeista hyökätä Irania vastaan. Presidentti Ahmadinejad viittasi Israelin presidentin Shimon Peresin antamaan varoitukseen. Lähteet: (haarez.com 1.6.2011, 31.10.2011, wnd.com 30.10.2011, iltalehti.fi 2.11.2011, iltasanomat 7.11.2011)

Case ”Libanon syytti Israelia televerkkonsa vakoilusta”
Libanon pidätti kesäkuussa 2010 valtion omistaman Alfa Telecomin työntekijän Charbel Qazzin vakoilusta Israelin hyväksi. Pidätys oli osa Libanonin huhtikuussa 2009 käynnistämää laajempaa Israelilaisten vakoojien pidätyssarjaa. Pidätetty teknikko toimi Mossadin agenttina ja hänellä oli pääsy arkaluonteisiin tietoihin. Lähde: (www.yalibnan.com 13.7.2010)

Charbel Qazzi myönsi, että hän oli asentanut järjestelmiin Israelin toimittamia ohjelmia ja erikoistoimintoja sisältäviä mikrosiruja, jotka mahdollistivat Israelille telejärjestelmien salakuuntelun. Lähde: (israelnationalnews.com 22.7.2010)
Charbel Qazzilla oli hallussaan tarvittavat salasanat, joiden avulla Mossad pystyi internet-yhteyksien avulla kontrolloimaan kaikkea Alfa Telecomin verkossa siirtyvää dataa, mukaan lukien miehitetyt alueet. Lähde: (almanar.com 30.6.2010)

Libanonin tiedotusministeri Tareq Mitri kertoi Libanonin nostavan Israelia vastaan syytteet vakoilusta YK:n turvallisuusneuvostossa. Vakoilusta epäiltiin useita henkilöitä. Lähde: (israelnationalnews.com 28.6.2010)

Hizbollah järjestön johtajan Hassan Nasrallahin mukaan Israel ei ole kohdistanut sotatoimia Libanonin televerkkoa vastaan, koska se tarjoaa Mossadille tärkeän tiedonhankintalähteen. Lähde: emm.newsexplorer.eu 16.7.2010)

Case ”Israelin epäiltiin salakuunnelleen Iranin armeijan teleliikennettä”
Iranin viranomaiset väittivät iranilaisen liikemiehen avustaneen Israelin tiedustelupalvelu Mossadia sen yrittäessä salakuunnella Iranin armeijan teleliikennettä. Israelin tavoitteena oli ilmeisesti saada tietoja Iranin ydinaseohjelmasta. Iran tuomitsi kesäkuussa 2008 miehen vakoilusta Israelin hyväksi.

Liikemies pidätettiin vuoden 2006 lopulla ja hirtettiin 17.11.2008. Israelin hallituksen virkamies totesi jo kesäkuussa 2008, että Israelilla ei ollut mitään tietoa asiasta. Israelin ulkoministeriö ei halunnut heti kommentoida tapausta.

Liikemiehen tunnustuksen mukaan Mossad oli luovuttanut hänelle erikoislaitteet yhteydenpitoa varten. Iranin uutistoimisto ISNA kertoi liikemiehen tunnustaneen joutuneensa "vahingossa" ansaan. Tunnustuksessaan liikemies kehotti muita ulkomaisten yritysten kanssa tekemisiin joutuvia olemaan varovaisia. Lähteet: (The Star 22.11.2008, Washingtonpost.com 22.11.2008, Swissinfo.ch 22.11.2008)

Muita Israelin tiedustelupalveluita


Shin Bet (Scherut Bitachon) tai Shabak (Scherut haBitachon haKlali)
Shin Bet on Israelin armeijan alaisuudessa toimiva turvallisuuspalvelu. Israelin oikeusministeriö on saanut satoja valituksia turvallisuuspalvelun kiduttamista ja pahoinpitelemistä palestiinalaisvangeista.

Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan palestiinalaisia saatetaan kiduttaa kuulustelujen yhteydessä. Shin Betin uskotaan syyllistyneen myös psykologiseen kiduttamiseen, vastoin Israelin korkeimman oikeuden kieltoa mm. uhkaamalla, että vankien perheenjäseniä voidaan vahingoittaa tai pidättää.

Israelin tiedustelupalvelu Shin Bet pidätti mm. 30-vuotiaan Arafat Jaradatin, jonka väitettiin kuolleen kidutuksen seurauksena israelilaisessa Megiddon vankilassa. Israel kiisti väitteen ja ilmoitti kuolinsyyksi sydänkohtauksen. Jaradatin vammat nähneen palestiinalaisen lääkärin mukaan Jaradatilla oli luunmurtumia mm. kylkiluissa ja mustelmia kasvoissa, mutta sydämessä ei ollut havaittavissa mitään vikaa.

Shin Bet myönsi osan kidutusväitteistä oikeiksi ja kertoi oikeuden edessä pitäneensä erästä vankia väkisin hereillä pitkiä aikoja, peittäneensä tämän pään säkillä ja pakottaneensa vangin kuuntelemaan korviasärkevän kovaa soitettua musiikkia. Lähteet: (mtv.fi 31.12.1997, yle.fi 13.4.2008, 24.2.2013, theguardian.com 25.2.2013, timesofisrael.com 15.3.2013, 27.3.2013)

Aman (Agaf HaModi'in)
Vuonna 1950 perustettu Israelin sotilastiedustelupalvelu. Aman tuottaa mm. kattavia kansallisia tiedusteluraportteja pääministerille ja kabinetille.

Vuonna 1952 Israelin armeija perusti signaalitiedusteluyksikön. Yksikköä kutsuttiin nimellä toinen tiedustelupalvelun yksikkö ja myöhemmin 515:sta tiedustelupalvelun yksikkö sekä yksikkö 848. Nykyisin kybersodankäyntiin erikoistunut organisaatio tunnetaan nimellä yksikkö 8200 (Yehida Shmoneh-Matayim). Yksikön Urimin tukikohdassa Negevin autiomaassa työskentelee tuhansia henkilöitä. Kyseinen yksikkö osallistui myös mm. Stuxnet-madon kehittämiseen.

Israelin sotilastiedustelun johtaja majuri kenraali Amos Yadlin lausui maaliskuussa 2010, että Israelista oli tullut maailman johtava kybersodankäynnin valtio. Lausuntoa pidettiin varoituksena Israelin vihollisille. Kyberaseilla Israel kykenee lamaannuttamaan vihollisvaltion infrastruktuurin, kuten sähkön- ja vedenjakelun, logistiikkajärjestelmät, armeijan sekä rahoituslaitosten tietoliikenneverkot. Lähde: (upi.com 11.5.2011)

Lakam (ha - Lischka le - Kischrej Madan)
Lakam on vuonna 1957 perustettu Israelin tieteellisen ja teknisen vakoilun erikoisoperaatioista ulkomailla vastaava organisaatio. Organisaatioon kuuluu juutalaistaustaisia henkilöitä (mm. tutkijoita, opiskelijoita ja diplomaatteja) ympäri maailmaa. Järjestön jäsenet keräävät tieteellistä ja teknistä aineistoa kaikista mahdollisista lähteistä Israelin valtiolle.

Järjestö vastasi mm. vuosina 1960 - 1980 erityisesti aseteknologiaa, ydinaseteknologiaa ja sotatieteitä koskevien tietojen hankinnasta. Lakam hankki Israelille mm. ranskalaisen Mirage-III hävittäjän tekniset asiakirjat sveitsiläiseltä insinööriltä Alfred Frauenknecktiltä. Lakamin edustajia tiedetään olevan ainakin Yhdysvalloissa, Japanissa, Ranskassa Saksassa, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä ja Ruotsissa.

Israelin hallitus päätti purkaa Yhdysvalloissa toimineen organisaation vakoiluskandaalin jälkeen, jolloin Jonathan Jay Pollard pidätettiin vakoilusta Israelin hyväksi. Tiedusteluorganisaatio purettiin muodollisesti vuonna 1986. Käytännössä Lakam organisoitiin Israelin ulkoasianministeriön yhteyteen.

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön