Liikesalaisuuksia - SecMeter

Sisältöön

Liikesalaisuuksia

Yritysturvallisuus > Liikesalaisuus
Eversti Harland Sanders kehitti 1930-luvulla KFC (Kentucky Fried Chicken) nimisen kuuluisan mauste- ja yrttiseoksen. Resepti on edelleen tarkasti suojattu liikesalaisuus. Eversti Harland Sanders piti Sanders Court & Cafe ravintolaa ja Corbin-nimistä motellia Kentuckyn osavaltiossa.

Resepti on edelleen miljoonien dollarien arvoinen ja sitä säilytetään turvasäilössä Yhdysvalloissa Kentuckyn osavaltiossa Louisvillessä. Vain kourallinen ihmisiä tietää salaisuuden ja heidän salassapitonsa on varmistettu NDA:lla.

Tuotteen valmistusprosessiin osallistuu useampi yritys, mutta kellään näistä ei ole hallussa täydellistä reseptiä. Kaikki valmistusprosessissa käytettävät tietokoneet on tarkoin suojattu ja niissä olevat tiedot salattu.

Juhtinahan valmistusmenetelmä oli 1700-luvun liikesalaisuus
Pietari Suuri käynnisti 1700-luvulla Venäjän teollisuustuotannon. Venäjälle tuotiin tuhansittain ulkomaalaisia osaajia mm. yritysten johtajiksi. Heidän tehtävänä oli neuvoa venäläisille uusien tuotteiden kuten kankaiden ja nahkaletkujen valmistusta sekä käyttämään tehtaissa koneita. Ruotsalaisten sotavankien tehtävänä oli opettaa venäläisille monenlaisia käden taitoja kuten mm. sepäntöitä. Venäjällä tarvittiin tuhatmäärin käsityöläisiä, joita tuotiin Pietariin ulkomailta.

Vanhaa nahanvalmistuksen perinnettä haluttiin nykyaikaistaa ja sitä ohjattiin myös uusilla määräyksillä. Esimerkiksi juhtinahkaa oli käsityöläisten opittava valmistamaan uudella tavalla. Siirtymäaikaa annettiin kaksi vuotta. Siirtymäajan jälkeen vanhalla tavalla juhtinahkaa valmistavan omaisuus takavarikoitiin ja henkilö tuomittiin pakkotyöhön.

Juhtinahan valmistus on lähtöisin Venäjältä Pietarin alueelta. Kyseessä oli merkittävä vientituote, jonka valmistusprosessi oli liikesalaisuus. Juhtinahka valmistettiin nuorten nautojen nahasta. Valmistusprosessissa nahka parkittiin pajun- tai poppelinkuorilla ja voideltiin lopuksi koivuntervaöljyllä.

Nahkaa kuljetettiin laivoilla Venäjältä Länsi-Eurooppaan, jossa sitä käytettiin mm. anturoiden, laukkujen ja hanskojen valmistuksessa. Nahan ainutkertaisia ominaisuuksia olivat notkeus, kestävyys, vedenpitävyys ja sen hyönteisiä karkottava väkevä haju.

Merenkulkuun liittyvät riskit olivat 1700-luvulla huomattavia verrattuna nykypäivään. Useat juhtinahkalastit päätyivät haaksirikkojen seurauksena meren pohjaan, joka epäilemättä nosti nahkojen hintoja Länsi-Euroopan markkinoilla. Juhtinahka maksoi Pietarissa vuonna 2015 noin 24 €/ m² ja oli halvempaa kuin säämiskä.

Symbaalin (kumistimen) valmistusprosessi
Symbaaleja valmistetaan pronssiseoksista (kellopronssista), jossa on yksi osa tinaa (20 %) ja neljä osaa (80 %) kuparia. Perusseokseen lisätään symbaalin koosta ja valmistajasta riippuen myös muita aineosia kuten hopeaa, kultaa tai fosforia. Symbaalin sointiin vaikuttaa metalliseoksen lisäksi erityisesti symbaalin mekaaninen valmistustekniikka.

Paiste symbaalin metalliseokselle Paiste Signature Alloy, joka tunnettiin aiemmin nimellä Sound Alloy, on myönnetty patentit useissa eri maissa. Paisteella on hallussaan tarkoin varjeltu liikesalaisuus, joka koskee symbaalin valmistusprosessia.

Menneisyydessä myös symbaalin metalliseokset olivat liikesalaisuuksia. Nykyaikaisin analyysimenetelmin pystytään kuitenkin seosten tarkka koostumus määrittämään valmiista tuotteesta, joten tältä osin liikesalaisuuksia ei enää ole.

Coca-Colan reseptin salaisen aineosan koostumus
Coca-Colan salainen kaava on vuosikymmeniä ollut ihmisten ja kilpailijoiden kiinnostuksen kohteena. Yhtiö luonnehtii itse kaavaansa yhtenä parhaiten suojatuista liikesalaisuuksista modernissa teollisessa kulttuurissa.

Perusmaku colajuomiin syntyy yhdistämällä vaniljan ja kanelin aromaattisia aineosia. Vähäiset erot colajuomien perusmakuun saadaan aikaan lisäämällä kahteen perusaromiin pieniä osia muita aromaattisia aineosia.

Coca-Cola sisälsi aikoinaan sokeria, karamellia, kofeiinia, fosforihappoa, kokapensaan ja kolapähkinän uutetta (sisältää runsaasti kofeiinia), kalkki-uutetta, aromiseosta, vaniljaa ja glyseriiniä sekä vettä. Valmistusreseptin salainen aineosakoostumus on vuodelta 1886 ja tunnetaan nimellä Merchandise 7X. Sittemmin valmistuskaavaa on muutettu.

Vuonna 1903 poistettiin kokaiini reseptistä. Vuonna 1935 reseptiä muutettiin Rabbi Tobias Geffen avulla, jotta juoma soveltuisi juutalaisten kosher-aterian osaksi. Vuonna 1985 salaisen aineosan koostumusta muutettiin edelleen ja se tunnettiin nimellä Merchandise 7X-100 (New Coke). Tämä "New Coke" sai huonon vastaanoton. Se korvattiin vuonna 1990 kofeiinittomalla "Coca-Cola Classic" juomalla. Salaisen aineosan koostumusta säilytetään Trust Co Georgian pankkiholvissa Atlantassa.

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön