FSB iski Suomen vastatiedusteluun - SecMeter

Sisältöön

FSB iski Suomen vastatiedusteluun

Yritysturvallisuus > Tiedustelutoiminta

Yllä kuvassa Venäjän televisio RT:n kirjeenvaihtaja Marina Kosareva pitää FSB:n paljastuksesta uskottavan tuntuisen ja yksityiskohtiin pureutuvan esityksen, josta supo huolestui. Esitys levisi nopeasti kansainvälisessä mediassa. Yksityishenkilöiden tiedot peitetty SecMeterin toimesta. Lähde: (rumble.com/v37cb2x-fsb-reveals-finnish-plot-to-interfere-in-russian-affairs.html)

Venäjä iski Suomen vastavakoiluun informaatio-operaatiolla ja sai Suomen vastavakoilussa aikaan sekasortoisen tilanteen. Venäjän televisio esitti Rossija 24 -kanavalla ohjelman, jossa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi paljastaneensa supon Venäjää vastaan suunnatun ”vakoojaringin”.

Venäjän Rossija 24- ja RT-kanavavilla esitettiin väitteitä, joiden mukaan supo oli värvännyt venäläisiä tietolähteikseen Suomessa. Tietolähteitä oli ohjelman väitteiden mukaan hoitanut suojelupoliisista vuonna 2015 eläköitynyt vastavakoilun ylietsivä, joka muistetaan erityisesti Seppo Nevalan kaudelta Alpo Rusin kuulusteluista, josta Rusi totesi mm. seuraavaa ”jos teen yhteistyötä, tuomio on neljä vuotta, jos en, saan elinkautisen”.

Supon entinen virkamies olisi siis FSB:n väitteen mukaan hoitanut supon salaista tietolähdetoimintaa eläkeläisenä. Tämä paljastus näytti tulleen supolle suurena yllätyksenä.
Erittäin vaarallinen taipumus
Helsingin Sanomien artikkelin mukaan supo on ottanut ainakin kymmenkunta työntekijäänsä virkamiesoikeudelliseen käsittelyyn 2020-luvulla. Tapauksissa on ollut kyse moitittavasta käyttäytymisestä työssä tai sen ulkopuolella mm. ravintoloissa. Lähde: (hs.fi 17.4.2024) Supolla on ollut myös aiemmin huomattavia haasteita johtamisessa.

Tilanne ei ole hyvä Puolustusvoimissakaan. Vuonna 2023 Puolustusvoimien työntekijät tekivät sisäiseen laillisuusvalvontakanavaansa 70 ilmoitusta epäillyistä väärinkäytöksistä. Määrä kaksinkertaistui vuodesta 2022, jolloin kirjattiin 32 väärinkäytösepäilyä.

Henkilökunnan laillisuusvalvontakanava perustuu EU-direktiiviin, jonka mukaan ilmoittajansuojelulaki velvoittaa vähintään 50 henkilöä työllistävät organisaatiot perustamaan väärinkäytösten ja epäkohtien ilmoituskanavan. Niin sanottu whistleblowing- eli ilmoittajansuojelulaki astui voimaan kahdessa vaiheessa vuoden 2023 aikana.

Väärinkäytösten ilmoituskanava on pitänyt perustaa valtionhallinnossa noin 150 organisaatiossa, noin 300 kunnassa, noin 90 kuntayhtymässä ja osapuilleen 3800:ssa yksityisen sektorin organisaatioissa. Lähde: (ksml.fi 13.5.2024)

Turvallisuusalalla on krooninen taipumus syyllistyä ylilyönteihin. Turvallisuusalalla työskentely näyttää pönkittävän henkilöiden egoa. Liian helposti otetaan laki omiin käsiin ja toimitaan samalla tuomareina. Näin tapahtuu elinkeinoelämässä ja myös julkisella sektorilla. Turvallisuusalalla nähdään yleisesti, että tarkoitus pyhittää keinot. Työnantajan ja isänmaan etu ovat loukkaamattomia, kun taistellaan näkymätöntä vihamielistä, ilkeää ja likaista osapuolta vastaan.

Tällaisessa tilanteessa sivistyneidenkin ihmisen aivot alkavat vetää kotiinpäin ja lainsäädäntö nähdään vain hidasteena pyrittäessä kohti ylvästä ja jaloa päämäärää. Sen sijaan, että keskityttäisiin siihen, miten lakia noudatetaan, keskitytään siihen, miten lakia voidaan kiertää.

Eettinen ajattelu unohtuu ja päämäärästä muodostuu keinoja tärkeämpää. Näin on käynyt taas tässäkin tapauksessa. Viranomaiset puhuvat ja salaavat asioita kukin omien intressiensä mukaisesti. FSB onnistui tavoitteessaan. Supo joutui naurun alaiseksi ja tämä erä meni Venäjän tiedustelulle. Venäjän vastavakoilun viettäessä voitonjuhlia suposta, se voi katsoa myös oman puseronsa sisään. Ei sekään saa tietoja äiti Teresalta.

FSB:n informaatio-operaatio oli tehokas ja se käytti hyväkseen turvallisuusalan taipumusta syyllistyä ylilyönteihin. Operaation logiikka perustui ajatukselle, että tuodaan supon tietolähdetoiminnan laittomuudet julkisuuteen ja kerrotaan niistä suoraan supolle. Tämä pakottaa supon ilmoittamaan niistä tiedusteluvalvontavaltuutetulle. Samalla saatetaan supo huonoon valoon, koska tiedusteluvalvontavaltuutettu ei ollut kyennyt näkemään laittomuuksia omassa valvonnassaan. Operaatio toimi täydellisesti. Nykyisin supo ei voi olla koskaan varma mitä arkaluonteisia tietoja FSB tulee sen toiminnasta paljastamaan.

Supon vastatiedusteluosaston päällikön ja entisen suojelupoliisin päällikön toiminnasta määrättiin esitutkinta
Venäjän Rossija 24- ja RT-kanavavilla elokuussa 2023 esitettyjen paljastusten tultua julkisuuteen supolle tuli kiire syksyllä 2023 ryhtyä pesemään käsiään viemällä asia itse tiedusteluvalvontavaltuutetun selvitettäväksi. Venäjän television kanavilla esitetyt tiedot supo leimasi heti ilman perusteita informaatiovaikuttamiseksi ja propagandaksi. Informaatio-operaatiosta oli todennäköisesti kysymys, mutta tuskin disinformaatiosta.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu kertoi ilmoittaneensa asiasta valtakunnansyyttäjänvirastolle helmikuussa 2024, joka johti 7.5.2024 tiedotettuun esitutkintaan. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe päätyi määräämään tiedusteluvalvontavaltuutetun tekemän ilmoituksen perusteella poliisin suorittamaan asiassa esitutkinnan. Tutkinnassa selvitettiin oliko tietolähdetoimintaan liittyviä määräyksiä kierretty tai rikottu delegoimalla tiedustelutehtäviä eläkeläiselle. Supon toiminnan lisäksi esitutkinnassa selvitettiin myös puolustusvoimissa epäiltyjä virkarikoksia ja suposta eläköityneen yksityishenkilön käytössä olleeseen tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa. Tietomurron yhteydessä epäiltiin salassa pidettävää tietoa paljastuneen Venäjän tiedustelulle.

Supon tiedustelutoiminnan konkurssi
Supolla näyttäisi olevan vastavakoilutaktiikat edelleen opiskeluvaiheessa. Supo ei ole kyennyt näkemään ja tuhoamaan sen silmien alla toimivaa normaaliin arkeen sulautunutta ja sen mahdollisuuksia hyödyntävää Venäjän itseohjautuvaa ja organisoimatonta tietolähdeverkostoa, joka ei ole riippuvainen Venäjän suurlähetystön tiedusteluaseman palveluista.

Supon suorat kontaktit tietolähteisiin ja supon eläkeläisten käyttö tietolähteiden kontakteissa ovat Kekkosen aikaista kömpelöä viranomaistoimintaa, joka vaarantaa konkreettisesti asiaa ymmärtämättömien tietolähteiden hengen. Supon perinteinen maahanmuuttajien käyttö tietolähteinä paljastuu väistämättä Venäjän ja muiden valtioiden tiedustelulle. Tällaiseen vaaratilanteeseen ei pitäisi ihmisiä johdatella.

Viranomaisten taholta on pehmoista väittää, että asia ja tiedot, joka ovat jo pidemmän aikaa olleet julkisesti tiedossa ja kansainvälisen huomion kohteena voisivat viranomaisen tiedottamisen johdosta enää millään tavalla vaarantaa Suomen turvallisuutta. Suomen turvallisuus vaarantui konkreettisesti supon omien toimien ja epäpätevän henkilöstön johdosta. Supon pitäisi kiittää FSB:tä, että se kertoi olevansa hyvin selvillä supon tietolähdetoiminnasta ja ettei samalla tavalla kannattaisi enää toimia. Todella noloa supolle ja koko tiedustelutoiminnalle. Supoa on erityisesti kiinnostanut saada tietoa siitä, kuinka vahva presidentti Vladimir Putinin vastainen oppositio Venäjällä on ja kuinka helposti se voidaan mobilisoida. Tällaisiin lehdistöstä luettavien tietojen hankintaan on tuhlattu suuria summia. Veronmaksajien rahoilla pitäisi pystyä paljon parempaan.

Supo ajoi itse itsenä nurkkaan. Sillä oli vain kaksi ikävää vaihtoehtoa. Sen oli joko kerrottava käyttäneensä lain vastaisia toimia tai sitten myönnettävä, ettei se itsekään tiedä kaikkea omasta toiminnastaan. Supo päätyi ensimmäiseen vaihtoehtoon. Supolle näytti nyt olevan tärkeintä, kuten viranhaltijoille yleensä, ettei kukaan joudu tunaroinnista vastuuseen, joten apulaisoikeuskanslerin käynnistämässä tutkinnassa tulee tuskin löytymään mitään moitittavaa kummempaa. Supon viestintä yrittää varmasti vaieta asiasta tai puhua mustan valkoiseksi eli jakaa niin sanottua disinformaatiota, josta se niin mielellään itse muita varoittaa.


Yllä kuvassa Venäjän televisio RT:n kirjeenvaihtaja Marina Kosarevan esitykseen sisältynyt kuvaus supon yhteydenpidosta venäläisiin tiedottajiin. Esitys levisi nopeasti kansainvälisessä mediassa. Eläköityneen yksityishenkilön tiedot peitetty SecMeterin toimesta. Lähde: (rumble.com/v37cb2x-fsb-reveals-finnish-plot-to-interfere-in-russian-affairs.html)

Syyttäjälaitoksen ulostulo asiassa
”Apulaisvaltakunnansyyttäjä on määrännyt toimittamaan esitutkinnan tiedusteluvalvontavaltuutetun valtakunnansyyttäjän toimistolle ilmoittamassa, tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnan yhteydessä esille tulleessa asiassa. Tutkinnanjohtajina asiakokonaisuudessa toimivat aluesyyttäjä Tarmo Tanner valtakunnansyyttäjän toimistosta ja rikostarkastaja Merja Laitinen Keskusrikospoliisista.” Lähde: (syyttajalaitos.fi tiedote 7.5.2024)

Viranomaiset ryhtyivät selvittämään supon toimintaa. Tutkinnassa on kyse supon ja puolustusvoimien tietolähdetoiminnan laillisuuden selvittämisestä. Osittain samoja tapahtumia selvitetään myös laillisuusvalvontakysymyksenä. Supon vastatiedusteluosaston osastopäällikkö Pertti Haaksluoto pidätettiin virasta 23.4.2024.

Keskusrikospoliisi suoritti etsintöjä asiaan liittyen. Poliisi tutki mm jutun yhteydessä "suposta eläköityneen yksityishenkilön" tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa, jonka johdosta salassa pidettävää supon vastavakoilutietoa epäillään paljastuneen Venäjän tiedustelulle. Lähteet: (iltalehti.fi 7.5.2024, Yle A-studio 7.5.2024, yle.fi 7.5.2024, mtvuutiset.fi 7.5.2024, talouselama.fi 8.5.2024, hs.fi 7.5.2024)

FSB:n informaatio-operaatiossa julkaistiin tietoja supon värväystaktiikasta
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB paljasti suomalaisen tiedustelupalvelun ylläpitämän vakoiluverkoston, johon kuuluu suomalaisia supon agentteja ja venäläisiä värvättyjä, joiden tarkoituksena oli sekaantua Venäjän sisäisiin asioihin. FSB väitti Venäjän mediassa, että supo harjoittaa venäläisiin diplomaatteihin kohdistuvaa laajamittaista vakoilu- ja värväystoimintaa. FSB kertoi kuinka supo pyrkii keräämään tietoa venäläisistä diplomaateista ja värväämään heitä vakoojikseen. FSB valitti, ettei supon valvontaan joutuneita venäläisiä ei päästetä liikkumaan ilman seurantaa.

Venäjän median mukaan julkaistu materiaali oli lähetetty myös suoraan supolle, joten se oli pakotettu kertomaan asiasta tiedusteluvalvontavaltuutetulle. Materiaalissa mainittiin kolme supon työntekijää, supon entinen vastatiedustelun päällikkö ja kaksi muuta supolaista. Supon henkilöiden nimistä kiinnostuneet lukijat voivat tutustua netissä laajasti levinneeseen materiaaliin. Supolle työskennelleistä agenteista mainitaan Venäjän mediassa mm. seuraavat henkilöt:

Venäjän median mukaan salanimellä "Vekko" työskenteli 30 vuoden ajan supolle. "Veikko" toimi Venäjän kaupallisessa edustustossa vuosina 1988-1992, josta supo hänet värväsi. Supon tietolähteenä toiminut venäläinen diplomaatti vieraili Venäjällä, 26 kertaa, vuodesta 1996. Diplomaatti keräsi tietoja venäläisistä lainvalvontaviranomaisista ja Venäjän oletetuista toimista Suomea vastaan. Suomeen palattuaan hän välitti tietoja Venäjän lähetystön ja myös muiden laitosten toiminnasta supolle. FSB pidätti hänet myöhemmin valtiopetoksesta epäiltynä.

Venäjän median mukaan "Veikko" oli vankeudessa kertonut FSB:lle tietoja supon ylietsivästä, joka oli innokas kalamies. Ylietsivä jäi eläkkeelle vuonna 2015. Venäjän mediassa ylietsivän väitettiin pitävän edelleen yhteyttä venäläisiin lähteisiinsä.

Venäjän median mukaan toinen supon hyväksi salanimellä "Olli" työskennellyt henkilö toimi supon eläköityneen ylitarkastajan ohjauksessa. "Ollilla" oli matkatoimisto Venäjän suurlähetystön lähellä, jossa palveltiin venäläisiä diplomaatteja ilmaiseksi. ”Olli” keräsi supolle erityisesti vakoojien värväämiseen liittyviä tietoja.

Venäjän uutisoinnissa mainitaan osoitteessa Tehtaankatu 22 toiinut suomalainen matka- ja viisumitoimisto Rustravel Oy Ltd. Yhtiön taustalla toimii sen perustajan virolaisen Oleg Gergalon "Olli" perhe. Hallituksen puheenjohtajana toimi vuoden 2020 lopussa Oxana Gergalo.

Oleg Gergalo toimi myös Venäjän valtion FGUP-kiinteistöyhtiön edustajana Suomessa. FSB jätti marraskuussa 2013 Suomen keskusrikospoliisille virka-apupyynnön koskien petoksellista toimintaa. FSB epäili, että FGUP-kiinteistöyhtiön pääjohtaja toimi myös rikolliskoplan johtajana ja syyllistynyt mittavaan kiinteistökauppoja koskevaan petokseen. Tekoon epäiltiin osallistuneen myös useita suomalaisia ja Suomessa työskennelleitä venäläisiä.

Epäiltyjen petosten väitettiin alkaneen vuonna 2012, jolloin Venäjän valtio vaihtoi 64 Helsingin seudulla sijaitsevaa kiinteistökohdettaan Lauttasaaressa sijaitsevaan toimistotaloon. Toimistotalon omisti Eläkevakuuttaja Keva, joka myi rakennuksen yhdeksällä miljoonalla eurolla espoolaiselle kiinteistöyhtiölle.

Tämän jälkeen espoolainen kiinteistöyhtiö vaihtoi toimistotalon Venäjän valtion omistamiin 64:ään kiinteistöön Helsingissä, Espoossa ja Porvoossa. Helsingin arvokiinteistöt sijaitsivat mm. Töölössä, Ullanlinnassa, Punavuoressa, Kulosaaressa ja Lauttasaaressa. Yksi arvokiinteistöistä oli lähellä Kaivopuistoa Neitsytpolulla sijaitseva kokonainen kerrostalo.

Kaupan jälkeen espoolainen kiinteistöyhtiö myi haltuunsa saamat kiinteistöt läheisyhtiölleen, joka puolestaan kauppasi ne eteenpäin yli 14,5 miljoonan euron markkinahintaan.

Oleg Gergalo vangittiin Venäjällä vuonna 2015. Hän tunnusti petosjuonen Venäjän viranomaisten kuulusteluissa. Hänet tuomittiin Venäjällä neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen ”Venäjän federaation presidentin asioiden hallintoon kohdistuneesta törkeästä petoksesta”.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion jutussa tammikuussa 2019. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet törkeästä petoksesta, mutta katsoi kiinteistökikkailun Oleg Gergalon ja hänen pojan kahden yhtiön välillä rikollisena. Oleg Gergalo oli ilmoittanut Helsingin käräjäoikeudelle olevansa Venäjällä maastapoistumiskiellossa, eikä hänelle myönnetä matkustusasiakirjoja.

Käräjäoikeus tuomitsi Oleg Gergalon poissaolevana kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja tämän pojalle kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Oikeuden mukaan poika oli käyttänyt espoolaisyhtiössä ja Oleg Gergalon toisessa yhtiössä tosiasiallista määräysvaltaa. Siksi pojalle ehdoton vankeusrangaistus.

Venäjän median mukaan kolmas supon eläköityneelle ylietsivälle salanimellä "Allen" työskennellyt vakooja oli laivanrakennusyrityksen varatoimitusjohtaja, Hänellä oli pääsy Venäjälle strategisesti merkittävän Jantarin telakan laivanrakennuksen tietoihin. FSB pidätti hänet Venäjällä valtiopetoksesta. ”Allen” oli saanut kyseenalaisin perustein Suomen kansalaisuuden, vaikka ei osannut edes kunnolla suomen kieltä. Tämän johdosta FSB huomasi heti, että kyseessä on potentiaalinen supon vakooja.

Venäjän median mukaan supo pyrkii löytämään ja värväämään venäläisiä henkilöitä, joilla on ongelmia Suomessa virkavallan kanssa tai pelkäävät kohtaavan ongelmia Venäjällä. Näitä henkilöitä supon on mahdollista painostaa kompromissiin. FSB:n hälytyskellot soivat, jos tällaisessa asemassa olevalle Venäjän kansalaiselle myönnetään Suomessa voimassa olevien säännösten ja käytänteiden vastaisesti ensimmäinen oleskelulupa tai Suomen kansalaisuus. Tällaisen henkilön oletetaan saaneen etuuden palkkioksi ryhtymisestä yhteistyöhön supon kanssa.

Venäjän median mukaan salanimellä "Veijo" oli syyllistynyt Venäjällä petokseen. "Veijolle" oli myönnetty Venäjällä iso investointilaina, jonka hän jätti maksamatta takaisin. Lopulta  "Veijo" pakeni Suomeen asettuen Helsinkiin asumaan. Helsingissä hän ryhtyi luovuttamaan tietoja supolle Venäjän diplomaateista sekä sisä- ja ulkopolitiikasta.

Venäjän median mukaan supo oli onnistunut keräämään salanimellä ”Porno Köpi” työskennellyttä miestä vastaan kompromaattia hänen viettäessä aikaa prostitoitujen kanssa. Tämän johdosta supo antoi hänelle tämän aikuisviihteeseen viittavan salanimen. ”Porno Köpi” ryhtyi luovuttamaan supolle salaisia tietoja Venäjän osallistumisista kansainvälisiin tapahtumiin ja neuvotteluihin Suomessa.

RT:n kirjeenvaihtaja Marina Kosarevan esitys on katsottavissa useissa eri julkisissa lähteissä. Esityksessä julkaistiin vakoiluverkoston suomalaisten ja venäläisten henkilöiden nimet, kuvat ja operatiiviset roolit. Lähde: (rumble.com/v37cb2x-fsb-reveals-finnish-plot-to-interfere-in-russian-affairs.html)

RT:n kirjeenvaihtaja Marina Kosarevan esityksen mukaan Natoon liittyessään Suomi menetti puolueettomuutensa ja ystävälliset diplomaattisuhteensa Moskovan kanssa, mutta kuten Venäjän televisiokanavilla elokuussa 2023 esitettyjen paljastusten perusteella ilmeni, suhteet eivät ole olleet koskaan ystävälliset.

Marina Kosarevan mukaan näytti siltä, että Suomi on muuttunut yhä enemmän venäläisvastaiseksi ja se on järkyttänyt kaikkia. Länsi uskoi, että pakotteet johtaisivat Venäjän talouden romahtamiseen. Jotkut uskoivat tämän tapahtuvan kuuden kuukauden sisällä. Tämä oli virhearvio, sanktioilla oli vaikutusta, mutta ei merkittäviä.

Kauppapoliittisen katsauksen jälkeen Marina Kosareva otti puheeksi Suomen karkottamat yhdeksän venäläisdiplomaattia ja Venäjän Turun konsulaatin sulkemisen. Venäjä vastasi omalla tavallaan suomalaisten diplomaattien karkotuksiin. Vastauksena Venäjän Turun konsulaatin sulkemiseen Venäjä sulki Suomen Pietarin konsulaatin.

Marina Kosareva totesi, että Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelu on havainnut supon tarkkailevan Venäjän Helsingin suurlähetystön lähistöllä sijaitsevissa liikkeissä asioivia Venäjän federaation suurlähetystön työntekijöitä. Kaikki tietävät, että edustustoissa työskentelevät ihmiset käyttävät, kuten kaikki muutkin ihmiset paikallisia terveys- ja vapaa-ajan palveluita, kampaamoita ja apteekkeja ja kauppoja.

Marina Kosarevan mukaan supo seurasi aktiivisesti näitä palveluyrityksiä, joita diplomaatti- ja tukihenkilöstö käytti. Supo yritti rekrytoida näiden palveluyritysten venäjänkielistä henkilökuntaa tietolähteikseen. Tietolähteiden tehtävänä oli urkkia tietoja Venäjän federaation suurlähetystön työntekijöiltä ja kertoa tiedot edelleen supolle.

Marina Kosarevan väitteet perustuivat uutiskanavalla haastatellun FSB-agenttin tietoihin, jonka mukaan Supo palkkasi parturien, kampaamojen, liikkeiden ja matkatoimistojen venäjää puhuvia työntekijöitä tietolähteikseen. Supon ajatuksena oli käyttää tietolähteiltä saatavia tietoja venäläisdiplomaattien värväyksen suunnittelussa ja aloitusvaiheessa. FSB oli saanut tietonsa supon palkkaamien tietolähteiden pidätysten yhteydessä.

Marina Kosarevan esityksen perusteella myös muut Nato-maiden tiedustelupalvelut ovat erittäin kiinnostuneita Suomessa asuvista Venäjän kansalaisista. Läntiset tiedustelupalvelut yrittävät jatkuvasti saada eri keinoin Venäläisiä maahanmuuttajia tietolähteikseen. Marina Kosarevan mukaan tämä on uusi tilanne, koska ennen Natoon liittymistä, Suomi ei sallinut länsimaisten tiedustelupalveluiden työskennellä Venäjää vastaan omalla maallaan. Oli niin tai näin, se on Marina Kosarevan tulkinta asiasta.
Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön