FE - SecMeter

Go to content

FE

Yritysturvallisuus > Tiedustelupalvelut > Tanska
FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, DDIS Danish Defence Intelligence Service) on Tanskan ulkomaan ja sotilastiedustelun –yksikkö.

Sen tehtävänä on ylläpitää kansainvälistä tilannekuvaa ja suorittaa Tanskan sotilaalliseen puolustukseen liittyvää uhkien arviointia.

Yksikkö kuuluu puolustusministeriön alaisuuteen. Yksikön toiminnasta vastaa puolustusministeri.

Organisaation henkilöstö koostuu upseereista ja virkamiehistä.

Organisaatio on toiminut puolustusministeriön alaisuudessa nykyisellä nimellään 1.10.1967 lähtien. Sen edeltäjiä olivat Generalstabens Efterretningssektion, joka perustettiin vuonna 1911 ja Marinestabens Efterretningssektion, joka perustettiin vuonna 1920.

FE kerää, analysoi ja jakaa tietoa, jolla on merkitystä Tanskan turvallisuudelle ja sen sotilasyksiköiden turvallisuudelle silloin, kun niitä käytetään kansainvälisissä tehtävissä. Tältä osin tiedustelun keskeinen painopiste on alueilla, joille on sijoitettu tanskalaisia joukkoja ja alueilla, joissa terroristiverkostot uhkaavat Tanskan turvallisuutta ja intressejä.

FE:n vastuulla on myös poliittisten, taloudellisten, tieteellisten ja sotilaallisen tiedon keruu sekä kansainväliseen terrorismiin, ääriliikkeisiin, joukkotuhoaseisiin ja kansainväliseen asekauppaan liittyvä tiedustelu.

Tiedustelu tapahtuu julkisia ja salaisia lähteitä hyödyntävänä HUMINT ja SIGINT tiedusteluna sekä kahden välisenä tiedusteluyhteistyönä. FE julkaisee vuotuisen riskiarvioraportin. Raportista julkaistaan myös laajalle yleisölle suunnattu suppea versio.

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Asiakkaiden luottamus on voitettava joka päivä uudelleen.
Sääntö nro 2
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.
Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.

Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.

Back to content