Stratfor - SecMeter

Sisältöön

Stratfor

Yritysturvallisuus > Tiedustelupalvelut > USA
Strategic Forecasting inc. (Stratfor) on globaalisti toimiva yhdysvaltalainen yksityinen tiedusteluorganisaatio (The Shadow CIA = yksityinen CIA), jonka perustaja on politiikan tutkija George Friedman. Yhtiö on perustettu Austinissa, Texasissa vuonna 1996.

Yhtiön tiedustelutoiminnan väitetään perustuvan siihen, että eri puolilla maailmaa luottamuksellisissa tehtävissä toimivat henkilöt (diplomaatit, upseerit, virkamiehet, toimittajat) myyvät hallussaan olevia tietoja Stratforille.

Osalle Stratforin tietolähteistä on maksettu huomattavia palkkioita. Tietolähteet olivat pääasiassa valtioiden ja suurlähetystöjen työntekijöitä sekä journalisteja.

Tiettävästi palkkioita on maksettu rahanpesutekniikoita käyttäen sveitsiläispankkien kautta prepaid-luottokorteilla. Esimerkiksi Libanonin armeijan sisällä toimineelle koodinimellä ME1 tunnetulle ”syväkurkulle” oli maksettu tietojen toimittamisesta 6000 dollaria (noin 4500 euroa) kuukaudessa. Lähde: (al-akhbar.com 27.2.2012)

Suomen osalta Stratfor on kiinnostunut venäläisistä soluttautujista ja venäläisten tekemistä rikoksista sekä muista venäläisiin liittyvistä kummalliselta vaikuttavista asioista, kuten suomalaisten ulkomaalaisvastaisuudesta ja Suomen puolustuksessa tapahtuvista strategiamuutoksista, kuten Nato-jäsenyydestä.

Tiedusteluorganisaatio keskittyy politiikkaan, poliittiseen ilmapiiriin sekä poliittisten päättäjien henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja aikomuksiin. Organisaatio pääsääntöisesti myy laatimansa tiedusteluraportit globaalille asiakaskunnalleen. Stratforin näkökulmasta liiketoiminta on laillista. Sillä oli vuonna 2011 noin 300 000 asiakasta ja yli kaksi miljoonaa ilmaisten sähköpostitiedotteiden vastaanottajaa. Lähde: (al-akhbar.com 27.2.2012).

Eräissä yhteyksissä Stratforin toiminta on leimattu moraalittomaksi, kun vakoilua on yksityistetty valtioilta voittoa tekevälle yritykselle. Väitetään, että Stratforin henkilökuntaa on kehotettu kiristämään tietolähteitään rahalla ja seksillä. Lähde: Iltalehti 28.2.2012 sivu 7)

Organisaatio ei ole tuntematon Suomessakaan. On väitetty, että Finnvera, Suomen ulko- ja puolustusministeriön virkamiehet ovat käyttäneet Stratforin tietopalveluja. Ulkoministeriön tietohallintojohtajan Ari Uusikartano totesi Helsingin Sanomien artikkelissa 28.2.2012, että hänen tiedossa ei kuitenkaan ole tapauksia, joissa tieto olisi liikkunut virkamiehiltä Stratforille maksua vastaan.

Uusikartano totesi lehden artikkelissa tietojen antamisesta Stratforille seuraavaa: "Se ei olisi laillista eikä ammattieettistä. Jos virkamies lähtisi tällaista tekemään, niin sehän olisi irtisanomisen peruste." Lähteet: (stratfor.com, hs.fi 28.2.2012, bbc.co.uk 27.2.2012, al-akhbar.com 27.2.2012, Helsingin Sanomat sivu, Iltalehti 28.2.2012 sivut 6 ja 7)

Yhdysvallat nosti syytteen Stratfor tietomurroista
Viittä tietomurroista epäiltyä henkilöä vastaan nostettiin syytteet Yhdysvalloissa Manhattanin liittovaltion tuomioistuimessa 6.3.2012. Yhtä heistä 27-vuotiasta Jeremy Hammondia syytettiin joulukuussa 2011 Stratforia vastaan tehdystä kyberhyökkäyksestä, joka johti mahdollisesti noin 860 000 henkilön tietojen paljastumiseen.

Kuudes henkilö Hector Xavier Monsegur, joka tunnettiin nimellä "Sabu", tunnusti syyllistyneensä tietomurtoihin ja muihin rikoksiin elokuussa 2011. Hän auttoi hallituksen tutkijoita paljastamaan viisi nyt syytteen saanutta henkilöä. Hakkereiden epäiltiin toimineen mm. Anonymous- ja Lulz Security -hakkeriverkostoissa. Lähteet: (aamulehti.fi 6.3.2012, ts.fi 6.3.2012, cnn.com 7.3.2012)

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön