Häiriötilanteita - SecMeter

Sisältöön

Häiriötilanteita

Yritysturvallisuus > Johtaminen
Häiriötilanne on poikkeuksellinen tapahtuma, joka häiritsee yrityksen liiketoimintaprosessin normaalia toimintaa.

Häiriötilanteen vakavuusasteet luokitellaan häiriön keston ja vaikutusten laajuuden perusteella vähäiseksi, haitalliseksi tai vakavaksi.

VALTIONHALLINNON PUHELINVASTAAJAAN JÄÄNYT TYYPILLINEN TEHTAAN OLETUSSALASANA
Tietotekniikka-alan yrittäjä päätti 29.10.2020 testata pääsyä sosiaali- ja terveysministeriön puhelinvastaajan vastaajaan tehdassalasanalla 1234. Kokeilu onnistui. Oletettavasti vastaajan tehdasoletussalasanaa ei oltu vaihdettu. Kyseessä oli 11 ministeriön yhteinen vastaaja, johon oli jätetty 15 viestiä. Vastaajaan ei ole tarkoitus jättää henkilökohtaisia viestejä.

Yrittäjä halusi varoittaa ministeriötä tietoturvariskistä ja vaihtoi salasanan ja vastaajaviestin, jossa kertoi uuden salasanan. Yrittäjä päätti kuitenkin vielä muuttaa viestiään, ettei kukaan ulkopuolinen saa uutta salasanaa haltuunsa ja jätti viestiin myös oman puhelinnumeronsa. Sosiaali- ja terveysministeriön vastaajaviestin lisäksi vaihtui myös valtioneuvoston puhelinkeskuksen vaihteessa virka-ajan ulkopuolella palveleva nauhoite.

Ministeriöiden puhelinvaihteen palveluntuottaja on Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin valtionhallinnolle tarjoama palvelu. Valtorin kyvykkyys tietoturvallisuuden tuottajana ei ole kuitenkaan viime vuosien tapausten valossa korostunut. Tapauksen tultua julkisuuteen päättivät valtioneuvoston kanslia, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori selvittää tapausta kukin omilla tahoillaan. Lähteet: (iltalehti.fi 29.10.2020, yle.fi 30.10.2020, mtv.fi 29.10.2020)

PANKKIPALVELUISSA ONGELMIA
Aktian, Säästöpankkien, Oma Säästöpankin, POP Pankkien, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ja Handelsbankenin verkkopankeissa ilmeni järjestelmähäiriö. Ongelmat alkoivat sunnuntaiaamuna 10.6.2018 pankkien järjestelmiä hoitavan Samlinkin normaalin huoltokatkon yhteydessä.

Samlinkin mukaan ongelmia ilmeni verkkomaksussa ja rahan nostoissa sekä niissä verkko-ostoissa, jotka vaativat verkkopankkitunnuksilla tunnistautumisen. Lähteet: (handelsbanken.fi 10.6.2018, saastopankki.fi tiedotteet 10.6.2018, poppankki.fi ajankohtaista 10.6.2018, yle.fi tv-uutiset klo 18.00 10.6.2018) 
ELISAN TIETOLIIKENNEHÄIRIÖ
Elisan tietoliikenneverkon häiriöstä aiheutui huomattavaa haittaa Helsingin kaupungin järjestelmille tiistai-illan ja keskiviikkoiltapäivän välisenä aikana. Ongelmia ilmeni mm. kirjastoissa, potilastietojärjestelmissä, Helsingin seudun liikenteen lippuautomaateilla ja metron sekä raitiovaunujen liikennöinnissä.

Ongelma alkoi tiistai-iltana 15.5.2018 Elisan Siltasaarenkadulla suorittamista kaapelimuutostöistä. Helsingin kaupunki halusi Elisalta selvityksen laajavaikutteisesta tietoliikennehäiriöstä.

Kyse oli kahdennetuista yhteyksistä, mutta tietoliikenne ei ohjautunut varayhteyksille. Elisan mukaan tietoliikennekatkon ei pitänyt olla mahdollinen. Syynä oli kuitenkin kaksi vuotta aiemmin tapahtunut asennusvirhe.

Helsingin kaupungin tietoliikenneverkon muutostyön yhteydessä varayhteys oli toteutettu samaan kuitukaapeliin normaalin tietoliikenneyhteyden kanssa. Varayhteys olisi pitänyt toteuttaa maantieteellisesti eri reittiä kuin normaaliyhteys. Elisa on toteuttanut varayhteyksiä myös samaan kaivantoon normaaliyhteyksien kanssa. Nämä yhteydet ovat myös haavoittuvia maanrakennustöille.

Lähteet: hs.fi 15.5.2018, yle.fi 16.5.2018, 7.6.2018, iltalehti.fi 16.5.2018, is.fi 16.5.2018, tekniikkatalous.fi 17.5.2018, elisa.fi tiedotteet 16.5.2018, hel.fi uutiset 16.5.2018)

SEPA-MAKSUJÄRJESTELMÄSSÄ HÄIRIÖ
SEPA-maksujärjestelmän häiriön johdosta mm. palkat ja muut maksusuoritukset jäivät kirjautumatta pankkien asiakkaiden tileille. Tilanne korjautui myöhemmin aamupäivän aikana. Lähteet: (yle.fi 5.3.2018, is.fi 5.3.2018, nordea.fi uutiset ja lehdistötiedotteet 5.3.2018, kela.fi ajankohtaista 5.3.2018)

OSUUSPANKILLA VAKAVA JÄRJESTELMÄVIRHE
Järjestelmävirhe aiheutti Osuuspankin tiliasiakkaille harmaita hiuksia. Useiden asiakkaiden tileille oli kirjautunut uudelleen katevarauksia, jotka saattoivat aiheuttaa asiakkaille nostotapahtuman yhteydessä ongelmia. Joulukuussa 2017 kolmen päivän aikana suoritetut korttiostokset ja automaattinostot oli varattu tileiltä toistamiseen. Pankki sai tiedon virheestä asiakkaalta.

Eräs Osuuspankin asiakas kertoi Iltalehdelle tehneensä joulukuussa 3 550 euron käteistalletuksen. Maanantaina 15.1.2018 talletus oli kirjattu toistamiseen hänen tilille. Asiakas kertoi nostaneensa varat onnistuneesti pankkiautomaatista, mutta palautti ne saman tien Osuuspankin Järvenpään konttoriin. Konttorin virkailija oli tietoinen järjestelmäongelmista. Lähteet: (mtv.fi 15.1.2018, is.fi 15.1.2018, iltalehti.fi 15.1.2018, yle.fi 15.1.2018)

SALAMA KATKAISI SÄHKÖT MEILAHDEN SAIRAALASTA
Uudenmaan alueella tiistai-iltapäivä 18.7.2017 esiintyneet ukkoskuurot katkoivat sähköjä ympäri pääkaupunkia. Salama iski myös Meilahden sairaalan lähimaastoon, jolloin sähkönsyöttö sairaalan verkosta katkesi.

Sairaalakiinteistössä on oma dieselkäyttöinen varavoimageneraattori automaattikäynnistyksellä ja tahdistuksella varustettuna sekä rakennuksittain katkoton turvasyöttöjärjestelmä (UPS –järjestelmä).

Turvasyöttöjärjestelmä on varustettu omilla keskuksilla. Sairaalan kriittisissä laitteissa on käytössä myös laitekohtaisia UPS-akkuvarmennuksia. Sähkön turvasyöttöjärjestelmiin on liitetty mm. seuraavia kulutuskohteita:

 • osa toimenpide- ja potilashuoneiden valaistuksesta
 • osa kulkuvaloista
 • osa sähkö- ja teletilojen valaistuksesta
 • kaikki tele- ja turvajärjestelmien sähkösyötöt
 • rakennusautomaatiojärjestelmä
 • turvavalaistusjärjestelmä
 • lääkejääkaapit ja erikoisjäähdytysjärjestelmät
 • kaikki hissit
 • sähkötoimiset potilasovet
 • potilashuoneiden potilaspistorasiat
 • osa ryhmien 1, 2 ja 3 lääkintätilojen pistorasioista
 • paineilmakompressorit
 • hissikuilujen paineistuspuhaltimet
 • savunpoistopuhaltimet.

Lähde: (hel.fi Meilahden yhteispäivystyssairaala, Hankesuunnitelma 20.5.2005)

Sähkökatkos oli kestoltaan useita minuutteja. Välitöntä hengenvaaraa katkos ei aiheuttanut, mutta kyse oli vakavasta tilanteesta, koska erityistason sairaanhoidossa käytetään salamasykkeelle herkästi reagoivia laitteita esimerkiksi kuvantamisessa, kirurgiassa ja tehohoidossa sekä tärkeitä potilastietojärjestelmiä. Lähde: (is.fi 18.7.2017)

Keskussairaalat ovat huoltovarmuuskriittisiä yksiköitä. Keskussairaaloiden toiminnan jatkuvuus on elintärkeä vaatimus. Meilahden sairaalan voimakeskus toimii alueen sairaaloiden varavoiman ja höyryn tuottajana. Voimakeskuksessa sijaitsee myös sähkömuuntamo. Voimakeskus vaurioitui tulipalossa keskiviikkona 11.1.2017. Lähteet: (hs.fi 11.1.2017, yle.fi 11.1.2017, iltalehti.fi 11.1.2017)

VALTIONHALLINNON VERKKOSIVUSTOILLA HÄIRIÖITÄ
Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tuottamassa valtionhallinnon organisaatioiden yhteisessä julkaisualustapalvelussa ilmeni kuormituksesta aiheutuvia häiriöitä, jotka vaikeuttivat julkaisualustaa käyttävien ministeriöiden ja virastojen verkkopalvelujen toimintaa. Lähde: (valtori.fi uutiset 3,11,2016)

SONERAN PALVELUISSA HÄIRIÖITÄ KAIKKIALLA SUOMESSA
Soneran verkkopalveluissa havaittiin häiriöitä maanantain ja tiistain välisenä yönä 3. - 4.10.2016. Soneran yritysnumerot, vaihdepalvelut, multisim-tekstiviestit ja paikannuspalvelut eivät toimineet ja asiakaspalvelun sekä sonera.fi-palvelun saatavuudessa ilmeni häiriöitä.

Palvelukatkokset koskivat Soneran asiakkaita Suomessa. Tavalliset tekstiviestit, yksityishenkilöiden puhe- ja datapalvelut toimivat normaalisti. Soneran mukaan palvelukatkosten syynä olivat vioittuneet reitittimet. Lähteet: (viestintävirasto.fi 4.10.2016, yle.fi 4.10.2016, digitoday 4.10.2016, hs.fi 4.10.2016)

NORDEAN VERKKOPANKISSA HÄIRIÖITÄ
Pankkikonserni Nordea uutisoi verkkosivullaan, että sen verkkopankissa on ilmennyt ajoittaista hitautta ja häiriöitä. Häiriöt saatiin kuriin noin tuntia myöhemmin, mutta ajoittaista hitautta esiintyi. Häiriöt eivät kohdentuneet Nordean mobiilipankki ja varayhteyteen. Lähteet: (nordea.com uutiset 2.1.2015, taloussanomat.fi 2.1.2015, yle.fi 2.1.2015)

PANKKIEN VÄLISESSÄ EBA CLEARING-JÄRJESTELMÄSSÄ HÄIRIÖ
Palkat ja muut maksut myöhästyivät SEPA-maksujärjestelmässä yöllä ilmenneen teknisen vian johdosta. Kotimaan maksuliikenne kulkee EBA Clearing-keskuksen kautta, jonka jälkeen maksujen olisi pitänyt ohjautua asiakkaiden tileille. Näin ei kuitenkaan käynyt. Palkat, eläkkeet ja muut suoritukset jäivät tulematta tileille ainakin Nordean, Danske Bankin ja Osuuspankin asiakkailla. Lähteet: (yle.fi 15.12.2015, mtv.fi 15.12.2015, iltasanomat.fi 15.12.2015, nordea.fi uutisia 15.12.2015, op.fi tiedote 15.12.2015)

SILJAN KANTA-ASIAKASKORTTEJA POSTITETTIIN VAHINGOSSA KELAN KUORISSA
Virheen johdosta noin tuhat Tallink Silja Oy:n kanta-asiakaskorttia postitettiin Kelan kirjekuoressa. Kuoritusvirhe tapahtui yritykselle, joka toimittaa myös eurooppalaiset sairaanhoitokortit Kelan asiakkaille. Lähde (kela.fi ajankohtaista 18.11.2014)

TURUN YLIOPISTOLLISESSA KESKUSSAIRAALASSA HÄIRIÖTILANNE
Tietoliikenneverkon runkokytkimen vika aiheutti häiriötilanteita Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja muissa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yksiköissä. Häiriöt ilmaantuivat aamulla ennen yhdeksää ja kestivät iltapäivään.

Sairaanhoitopiirin viestintäpäällikön mukaan ongelmia aiheutui sadoille potilaille, kun esimerkiksi laboratoriovastauksia ei pystytty toimittamaan lääkäreille, eivätkä lääkärit voineet tutkia potilaista otettuja röntgenkuvia. Lähteet: (iltasanomat.fi 13.5.2014, iltalehti.fi 13.5.2014)

INHIMILLINEN VIRHE SOTKI TIETOKANNAN
Jyväskylässä toimiva hosting yritys TNNet kertoi tiedotteessaan maanantaina 20.1.2014 tietokannoilleen tapahtuneesta inhimillisestä virheestä, jonka seurauksena osa palvelimen hosting-tietokannoista vaurioitui. Tilalle jouduttiin palauttamaan kaksi viikkoa vanha varmuuskopio.

Toimitusjohtaja Timo Niemisen mukaan yrityksen työntekijä oli suorittanut tietokantojen ylläpitoon liittyviä tehtäviä, joita hänellä ei ollut oikeutta tehdä. Saman työntekijän vastuulla oli tietokannan varmuuskopiointi, joka oli laiminlyöty. Kyse oli kokeneen työntekijän virheestä. Työntekijä oli vapautettu tehtävistään tapahtuman selvityksen ajaksi. Lähteet: (tnnet.fi tiedote 13.1.2014, tietoviikko.fi 13.1.2014, tekniikkatalous.fi 14.1.2014)

TYÖELÄKETOIMIJOIDEN YHTEISESSÄ TUNNISTUS- JA TYÖELÄKEPALVELUSSA PALVELUKATKOS
Työeläkevakuutusyhtiö Eteran Oma eläke -verkkopalvelussa ilmeni tietoturvaongelma, jonka johdosta palvelu suljettiin toistaiseksi. Varmuuden vuoksi suljettiin myös Eteran Oma eläke -verkkopalvelun käyttämä työeläketoimijoiden yhteinen tunnistuspalvelu.

Perjantaina 20.9.2013 asiakkaan kirjautuessa ulos Oma eläke -verkkopalvelusta näytöltä paljastui toisen henkilön nimi ja henkilötunnus. Virheen aiheuttajaa paikallistettiin Eteran ja työeläketoimijoiden yhteisten tietojärjestelmäpalveluiden tuottajan Arek Oy:n toimesta. Lähde: (etera.fi tiedotteet 24.9.2013)

Oma eläke -palvelussa ilmenneen virheen syy löytyi lopulta Eteran tietojärjestelmästä. Etera ilmoitti ottavansa palvelun käyttöön huolellisten testausten jälkeen maanantaina 30.9.2013.

Työeläketoimijoiden yhteisen tyoelake.fi -palvelun käyttäjätunnistus oli myös pois päältä perjantaina 27.9.2013. Käyttökatko koski sähköistä työeläkeotetta, vanhuuseläkkeen hakemista sähköisesti, oman eläkelaitoksen kyselyä sekä Kysy lisää -palvelua. Lähteet: (tyoelake.fi 27.9.2013, etera.fi tiedotteet 26.9.2013) Palvelukatkoista ilmoitettiin seuraavilla viesteillä:

"Oma eläke -palvelussa on palvelukatkos teknisen häiriön vuoksi. Selvitämme ongelmaa ja avaamme palvelun mahdollisimman pian. Pahoittelemme palvelukatkosta."

Työeläke.fi -verkkopalvelu ilmoitti samaan aikaan palvelukatkosta seuraavalla viestillä:

"Tyoelake.fi:n tunnistautumista vaativat palvelut ovat toistaiseksi poissa käytöstä. Käyttökatko koskee sähköistä työeläkeotetta, vanhuuseläkkeen hakemista sähköisesti, oman eläkelaitoksen kyselyä sekä Kysy lisää -palvelua".

NORDEAN MAKSUJÄRJESTELMÄSSÄ HÄIRIÖ
Nordean maksujärjestelmässä ilmeni tiistaina yöllä 30.7.2013 tekninen häiriö, jonka syytä ei kyetty heti selvittämään. Osa pankin tileille saapuvista maksuista oli aamulla myöhässä. Maksujen joukossa oli myös palkkoja ja eläkkeitä.

Nordean tileille maksut saatiin kirjattua saman päivän aikana, mutta Nordeasta muihin pankkeihin menevistä maksuista osa kirjautui saajapankkien tileille vasta keskiviikkona 31.7.2013. Lähteet: (nordea.fi tiedotteet 30.7.2013, kauppalehti.fi 30.7.2013)

OP-POHJOLAN MAKSUSUORITUKSET VIIVÄSTYIVÄT
Rahalaitosten välittämät maksusuoritukset jäivät kirjautumatta OP-Pohjolan asiakkaiden tileille. Osa kirjautumatta jääneistä maksusuorituksista oli pankin asiakkaiden palkkoja.

Häiriön syy oli vielä aamupäivällä epäselvä. Korjaustoimenpiteiden odotettiin kestävän useita tunteja. Häiriötilanne korjaantui kuitenkin iltapäivällä. Häiriön syyksi pankki ilmoitti maksujärjestelmässä havaitun teknisen vian. Lähteet: (op.fi tiedotteet 14.6.2013, hs.fi 14.6.2013, iltalehti.fi 14.6.2013)

NORDEAN MAKSUJÄRJESTELMÄSSÄ HÄIRIÖTILANNE
Nordean maksujärjestelmässä ilmeni yöllä 30.4.2013 tekninen vikatilanne, joka viivästytti yksityisten ihmisten ja yritysten tilinsiirtotapahtumien mm. palkkojen kirjautumista tileille. Nordea ilmoitti, että se saa välitettyä viivästyneet maksut iltapäivän aikana eteenpäin. Lähteet: (yle.fi 30.4.2013, aamulehti.fi 30.4.2013, ess.fi 30.4.2013, ts.fi 30.4.2013)

TURUN KAUPUNGIN ICT-PALVELUISSA PITKÄKESTOINEN JA LAAJA HÄIRIÖTILANNE
Laaja tietoliikennehäiriö esti mm. kaupungin työntekijöiden intranetin ja sähköpostin käytön. Aika-ajoin sähköisiä laskuja ei pystytty hyväksymään. Häiriöt alkoivat tiistaina 5.3.2013 ja jatkuivat pitkin viikkoa. Perjantai-iltapäivällä ongelma oli saatu paikallistettua vioittuneeseen palomuuriin. Lähde: (ts.fi 8.3.2013)

TIETOLIIKENNEHÄIRIÖ RUUHKAUTTI LÄHTÖSELVITYKSEN
Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöselvitys ruuhkautui pahoin maanantaiaamuna 27.12.2012 verkko-operaattorin tietoliikenneyhteyksien vikaannuttua. Vika ilmeni kello neljän aikaan aamulla.

Vika häiritsi Finavian Altea-lähtöselvitysjärjestelmän toimintaa, joka vaikutti kaikkien Suomen lentoasemien matkustajaliikenteen lähtöselvityksiin mm. Rovaniemen ja Oulun lentokentillä. Yhden matkustajan manuaalinen lähtöselvitys kesti noin kymmenen minuuttia, josta seurasi Helsinki-Vantaan kentällä lentoihin noin tunnin mittaisia myöhästymisiä.

Vika ruuhkautti pahoin Finnairin, Norwegianin ja Icelandairin matkustajien lähtöselvitykset sekä sotki yhtiöiden lentojen aikataulut. British Airwaysin ja KLM:n lähtöselvitysjärjestelmiin ja lentoihin vialla ei ollut vaikutusta.

Matkustajat eivät saaneet vallitsevasta tilanteesta juuri lainkaan tietoa. Matkustajien keskuudessa vallitsi epätietoisuutta mm. siitä, kuinka lähtöselvitykseen pitäisi jonottaa. Finavia kehotti myöhemmin aamupäivällä Finnairin, Norwegianin ja Icelandairin matkustajia tekemään lähtöselvitys internetissä, mobiilisti tai lentoasemalla automaatilla. Lähteet: (finavia.fi tiedotteet 27.12.2012, hs.fi 27.12.2012, yle.fi 27.12.2012)

PANKEILLA ONGELMIA MAKSULIIKENNEAINEISTON KANSSA
Perjantaina 28.9.2012 Nordealla, Säästöpankeilla, POP Pankeilla ja Aktialla oli ongelmia maksuliikenneaineiston siirron kanssa. Kaikkiaan noin 136 000 asiakasta joutui odottelemaan mm. palkkojen kirjautumista pankkitileille.

Nordean mukaan kyse oli teknisestä viasta johtuneesta viivästyksestä. Nordea onnistui kirjaamaan palkat tileille aamupäivän aikana noin kello kymmeneen mennessä.

Edellisenä päivänä 27.9.2012 pankeilla oli ongelmia palkkojen ja eläkkeiden maksuissa. Tuolloin häiriöt koskivat yritysten maksuliikenneaineistoja, jossa välittäjäpankkina toimi Nordea. Nordean mukaan nämäkin häiriöt johtuivat teknisestä viasta. Lähteet: (yle.fi 27.9.2012, 28.9.2012. iltalehti.fi 28.9.2012)

AKTIA-PANKIN MAKSUTIEDOSTOSSA VIRHE
Tuhannet Aktian, säästöpankkien ja paikallisosuuspankkien asiakkaat joutuivat odottamaan palkkojen kirjautumista tileille keskiviikkoaamuna 15.8.2012. Viiveen aiheutti Aktia-pankin maksutiedoston virhe. Makuaineiston tarkistus sulki koko tiedoston pois maksujen käsittelystä. Virheen johdosta viivästyi 132 000 maksutapahtumaa noin kuudella tunnilla. Lähteet: (iltasanomat.fi 15.8.2012, kauppalehti.fi 15.8.2012)

TYKS KAMPPAILEE OHJELMISTOVIRHEIDEN KANSSA
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lääkärit ovat tyytymättömiä käytössään oleviin tietokoneohjelmiin. Lääkärien mukaan potilaiden tietosuoja oli vaarantunut. Ohjelmavirheiden johdosta potilastietoja voi päätyä väärille ihmisille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin omistaman Medbit Oy:n tuottamat tietokoneohjelmat vaihtoivat eri kirjaustilassa olevia potilastietoja sattumanvaraisesti. Erikoislääkäri Jyri Toikan mukaan oli mahdollista, että potilastiedot kirjautuvat vääränpotilaan kohdalle.

Ohjelmistojen virheistä oli valitettu useaan otteeseen sairaanhoitopiirin johdolle. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen myönsi ongelmat ja puolittaisen ulkoistamisen harmit. Sairaanhoitopiiri oli keskeyttänyt itse omistamansa Medbitin laskujen maksut. Lähde: (ts.fi 28:7.2012)

TULOSTUSVIRHE AIHEUTTI TUHANSIEN AUTOJEN KÄYTTÖKIELLON
Tulostusvirheen johdosta jäi toukokuun 1.-3. päivä lähettämättä noin 33 000 ajoneuvoverolippua. Ne autot, joiden ajoneuvovero jäi tulostusvirheen johdosta maksamatta, joutuivat käyttökieltoon. Verovelvollisille lähti maksumuistutus ja ilmoitus käyttökiellosta. Jos verovelvollinen maksoi ajoneuvoveron maksumuistutuksen perusteella, hän sai jättää korot maksamatta.

Verovelvollisen on maksettava ajoneuvoveronsa, vaikka ei saisikaan verolippua. Trafi alkoi kuitenkin purkaa käyttökieltoja ja tiedotti virheestä poliisille. Poliisi ei ilmoituksensa mukaan vaatinut autoilijaa rangaistavaksi kyseisen virheen johdosta. Lähteet: (trafi.fi tiedote 4.7.2012, yle.fi 4.7.2012)

SAMPO PANKIN VERKKOPANKISSA HÄIRIÖITÄ
Verkkopankissa maanantaiaamuna 25.6.2012 ilmenneet häiriöt koskivat vain osaa pankin asiakkaista. Ongelmat korjaantuivat kello kahden aikaan iltapäivällä. Lähde: (uusisuomi.fi 25.6.2012)

NORDEAN MAKSULIIKENTEESSÄ VIRHETILANTEITA
Nordea maksoi maksujärjestelmässä ilmenneen virheen johdosta vuoden 2010 veronpalautukset osalle asiakkaita kaksinkertaisina. Samaan aikaan maksujärjestelmässä ilmeni toinen virhetilanne. Osa asiakkaista jäi ilman eläkkeitä ja palkkoja. Lähteet: (yle.fi 2.12.2011, kauppalehti.fi 2.12.2011)

NORDEAN MAKSULIIKENTEESSÄ VIRHETILANNE
Tiistaina 13.9.2011 maksuun tulleet palkat, eläkkeet ja muut suoritukset jäivät tulematta Nordean asiakkaiden tileille. Myös Nordeasta muihin pankkeihin välitettävät maksusuoritukset epäonnistuivat. Nordean mukaan ongelma aiheutui teknisestä virheestä pankin tietoliikennejärjestelmässä. Ongelma jatkui vielä iltapäivällä. Lähteet: (nordea.fi uutisia 13.9.2011, yle.fi 13.9.2011, kauppalehti.fi 13.9.2011)

TIETOLIIKENNEVIKA HÄIRITSI NORDEAN MAKSUJENVÄLITYSTÄ
Nordean tietoliikenteessä torstaina 18.8.2011 ilmenneen vian johdosta kymmenientuhansien asiakkaiden palkat ja eläkkeet jäivät aamulla tulematta tileille. Nordean tiedottaja Anni Kuusisto totesi Taloussanomille, että maksut kirjautuvat tileille illan aikana.

Tietoliikennevika haittasi Nordean Sepa-maksujen välitystä. Maksusuorituksia jäi lähtemättä mm. Osuuspankin ja Sampo Pankin asiakkaille. Lähteet: (ksml.fi 18.8.2011, kauppalehti.fi 18.8.2011, taloussanomat.fi 18.8.2011)

PUOLUSTUSVOIMIEN UUDEN PALKKAHALLINNON KÄYTTÖÖNOTTO EPÄONNISTUI
Puolustusvoimat päätti uudistaa palkkahallinnon tietojärjestelmäratkaisunsa. Uuden tietojärjestelmän toimitti IT-palveluyritys Logica. Uusi tietojärjestelmä oli tarkoitus saada käyttöön marraskuussa 2010.

Palkkahallinnon tietojärjestelmäuudistus oli osa Puolustusvoimien SAP toiminnanohjausjärjestelmän laajennusta, jossa käytettiin valtiohallinnon virastoille yhteisesti toteutettua Logican palkkahallinnon ohjelmistoa.

Uudessa palkkahallinnon tietojärjestelmässä ilmeni vakavia virhetilanteita keväästä 2011, jolloin uusi tietojärjestelmä otettiin tuotantoon. Tietojärjestelmän virheistä kärsivät tuhannet puolustusvoimien työntekijät.

Aliupseeriliiton puheenjohtajan mukaan tuhansien ihmisten työaika kului omien palkka-asioiden korjaamiseen. Maksatusongelmat sotkivat myös monien työntekijöiden kesälomasuunnitelmat.

Palkkoja maksettiin välillä liikaa ja liikaa maksetut palkat karhuttiin kerralla takaisin niin, että palkkapäivänä tilille saattoi tulla vain sata euroa.

Maksamatta jääneet palkkasummat vaihtelivat muutamasta eurosta satoihin euroihin. Ongelmia aiheutti erityisesti ylityö- ja haittatyölisäkorvausten maksatus.

Aliupseeriliiton puheenjohtajan mukaan uudella tietojärjestelmällä haettiin 14 000 euron säästöjä. Lopputulos oli kuitenkin fiasko, joka sotki tuhansien ihmisten palkka-asiat.

Aliupseeriliitto vihjasi lakolla, jos ongelmia ei saada ratkaistua. Liitto lähetti myös puolustusvoimille kirjeen, jossa vaadittiin toimenpiteitä tilanteen selvittämiseksi.

Ohjelmistoyhtiö SAP totesi, että ongelmat eivät johtuneet heidän ohjelmistostaan, koska Puolustusvoimat ei edes käytä sitä palkanmaksussaan.

Puolustusvoimien mukaan palkanmaksatusongelmat aiheutuivat virheistä, jotka tapahtuivat tietojen siirtämisessä vanhasta uuteen järjestelmään. Palkkatiedot eivät siirtyneet SAP:sta eteenpäin Logican järjestelmään tai tietojen muuntaminen (konvertointi) uuteen järjestelmään ei onnistunut.

Puolustusvoimat kertoi, että vastuu virheistä ja ongelmista kuului heille. Puolustusvoimat ei syytä niistä SAP: ia tai Logicaa. Lähteet: (logica.fi uutiset 27.5.2010, hs.fi 15.6.2011, tietoviikko.fi 16.6.2011, yle.fi 8.7.2011, aamulehti.fi 16.8.2011)

Ongelmat jatkuivat edelleen syyskuun palkanmaksujen yhteydessä. Aliupseeriliitto kertoi valmistelevansa kanteiden nostamista työnantajaa vastaan. Lähde: (yle.fi 13.9.2011)

DNA MOBIILIVERKOSSA TOIMINTAHÄIRIÖ
DNA:n pääkaupunkiseudun teknisessä laitetilassa tapahtui sähkönsyöttöhäiriö, joka aiheutti palvelukatkoksen 3G- ja 2G-verkoissa, prepaid-liittymissä, mobiilivaihdepalveluissa sekä DNA:n vika- ja asiakaspalvelussa. Ongelmat näkyivät pääkaupunkiseudulla ja myös muualla Suomessa.

Ongelmat alkoivat lauantaina 6.8.2011 aamuviideltä.  Liittymäasiakkaille häiriö näkyi puhelimien kenttävoimakkuuden puuttumisena pääkaupunkiseudulla ja myös muualla Suomessa.

DNA:n lehdistötiedotteen mukaan laitevika vaikutti vielä klo 16.45 saakka Espoon, Kirkkonummen, Jorvaksen, Lohjan, Karjalohjan ja Tikkurilan 2G-matkaviestinliikenteeseen. Prepaid-liittymien ja mobiilivaihdepalvelun osalta viat saatiin korjattua klo 20.15 mennessä. Lähteet: (DNA:n tiedotteet 6.8.2011, iltalehti.fi 6.8.2011, yle.fi 7.8.2011)

Samppalinnan Kesäteatteri aikoi vaatia DNA:lta korvauksia DNA:n verkko-ongelmien aiheuttamien mittavien tappioiden johdosta.

Kesäteatterin puhelin oli mykkänä koko päivän. Puhelinnumerosta kuului asiakkaille tiedote "valitsemanne numero ei ole käytössä". Normaalina päivänä teatteriin tehdään puhelimitse yli tuhat varausta, joista noin 150 saman päivän esityksiin. Lähteet: (iltalehti.fi 8.8.2011, mtv3.fi 9.8.2011)

OSUUSPANKIN PALVELUISSA HÄIRIÖITÄ
Osuuspankin pankkikorttiongelmat alkoivat 9.7.2011 iltapäivällä kello 14.00 aikaan ja pahenivat illan mittaan. Pankkikorteilla ei saanut nostettua rahaa Otto-automaateista eivätkä kortit toimineet myöskään kauppojen kassoilla.

Osuuspankin verkkopankissa oli myös ajoittain häiriöitä. Kortit toimivat jälleen kello 19.00 alkaen normaalisti. Pankki arveli häiriön johtuvan isosta ohjelmistopäivityksestä. Lähteet: (satakunnankansa.fi 9.7.2011, hs.fi 9.7.2011)

DNA MOBIILIVAIHDE VIKAANTUI
Matkapuhelinoperaattori DNA:n Mobiilivaihde –palvelu on yrityksille suunnattu matkapuhelinpohjainen puhelinjärjestelmä. Järjestelmässä ilmeni vika noin kello 11.00, joka aiheutti häiriöitä yritysten matkapuhelinpalveluissa eri puolilla Suomea.

Häiriö koski yritysten kutsunumeroita, yritysten työntekijöiden suorat matkapuhelinnumerot toimivat normaalisti koko ajan. DNA:n yritysliiketoiminnan johtajan mukaan vikatilanne oli poikkeuksellinen. Vika saatiin korjattua kello 14.30. Lähteet: (dna.fi häiriötiedote 4.4.2011, iltasanomat.fi 4.4.2011, mtv3.fi 4.4.2011, hs.fi 4.4.2011, ees.fi 4.4.2011)

HÄIRIÖITÄ SEPA MAKSUJÄRJESTELMÄSSÄ
Eurooppalaisessa maksujärjestelmässä (SEPA) ilmeni yöllä häiriö, jonka johdosta maksuja ei voitu välittää ajoissa asiakkaiden tileille.

Finanssialan Keskusliiton (FK) mukaan suomalaisten pankkien SEPA-maksuissa ilmenneet ongelmat saatiin korjattua vielä saman päivän aikana ja maksut välitettyä asiakkaiden tileille.

FK:n tiedotteen mukaan Suomen lainsäädäntö edellyttää, että palkat ja eläkkeet maksetaan sovitun maksupäivän aikana. Käytännössä maksut hoidetaan Suomessa tileille jo aamuyöllä. Muissa Euroopan maissa maksut näkyvät tileillä myöhemmin päivän aikana.

Asiakkaiden palkkapäivänä maksuun tulevat suoritukset hoidetaan maksusuoritusten tileille kirjautumisen jälkeen, eikä asiakkaiden tarvitse olla pankkiinsa yhteydessä.

Saman pankkipäivän aikana suoritetut maksut katsotaan ajoissa maksetuiksi, eikä mitään viivästyskorkoseuraamuksia tule. Lähteet: (FK-tiedotteet 17.3.2011, taloussanomat.fi 17.3.2011, kauppalehti.fi 17.3.2011)

SUOMALAISTEN PANKKIEN MAKSULIIKENTEESSÄ ONGELMIA
SEPA-maksujärjestelmän häiriö vaikutti kaikkien suomalaisten pankkien maksuliikenteeseen. Häiriön seurauksena maksusuoritukset jäivät tulematta tileille. Finanssialan Keskusliiton mukaan 30–40 prosenttia kaikista maksuista viivästyi.

Ongelma oli Euroopan keskuspankin katteidensiirtojärjestelmässä (EBA Clearing). Suomalaiset pankit ajavat muista Euroopan maista poiketen EBA Clearing ajonsa yöllä, jolloin masusuoritukset ovat normaalisti tileillä jo aamulla. Lähteet: (kauppalehti.fi 15.2.2011, iltalehti.fi15.2.2011, iltasanomat.fi 15.2.2011, mtv3.fi 15.2.2011, yle.fi 15.2.2011, hs.fi 15.2.2011)

OP-POHJOLAN ASIAKASPALVELUISSA VAKAVIA HÄIRIÖITÄ
OP-Pohjolan konttoreita sulkeutui noin kello 12.00 laajan pankin sisäisen tietojärjestelmähäiriön johdosta. Korttimaksaminen onnistui vain ajoittain. Pankkiautomaateista ei saanut käteistä rahaa tuntiin.

Selvityksen tuloksena tietojärjestelmähäiriö paikannettiin Tieto-palveluyhtiön konesaliin. Konesalissa sijainneessa tietoliikenneverkon kytkimessä oli virheelliset asetukset. Kytkin jakaa verkon liikennettä. Jos kytkin ei toimi, data ei liiku verkossa.

Häiriö sulki Op.fi ja pohjola.fi – sivustot (op.fi sivuston ilmoitus: Huoltotöiden vuoksi palvelu ei ole käytettävissä. På grund av servicearbeten tjänsten är ur bruk. Due to maintenance our service is out of order). Lähteet: (ksml.fi 24.1.2011, yle.fi 24.1.2011, aamulehti.fi 24.1.2011, hs.fi 24.1.2011, kauppalehti 25.1.2011, yle.fi 25.1.2011, ts.fi 25.1.2011)

KELAN ASIAKIRJASKANNAUKSESSA VIRHEITÄ
Kelan 4000 asiakkaan etuushakemusten käsittely viivästyi asiakirjojen skannauksessa tapahtuneiden lukuvirheiden johdosta. Keski-Suomen vakuutuspiirissä oli kokeiltu paperisten asiakirjojen skannausta sähköiseen muotoon.

Asiakirjojen teksti- ja numeroaineisto muuttui virheellisesti, joka vaikutti asiakkaalle maksettavien etuisuuksien määrään.

Virhe kohdistui Keski-Suomen vakuutuspiirin asiakkaiden päätöksiin ajalla 1.11.-31.12.2010. KELA ehti tehdä tuolloin yli 4000 ratkaisua. Virheen seurauksena aineisto oli käytävä uudelleen läpi. Lähteet: (KELA tiedote 7.1.2011, yle.fi 7.1.2011, iltasanomat.fi 7.1.2011)

OSUUSPANKKIIN VÄLITETYT MAKSUT MYÖHÄSSÄ ASIAKKAIDEN TILEILLE
Kaikki 150 000 Sepa-järjestelmän kautta Osuuspankkiin välitettävää maksutapahtumaa näkyi vasta iltapäivällä asiakkaiden tileillä. Osa maksutapahtumista oli palkkoja ja eläkkeitä.

Osuuspankki kertoi viivästyksen syyksi pankin tietojärjestelmässä ilmenneen teknisen vian. Lähde: (yle.fi 28.12.2010)

VR: N TIETOJÄRJESTELMÄSSÄ KÄYTTÖKATKOS
VR:n lipunmyynnin tietojärjestelmässä oli käyttökatkos maanantaina 27.12.2010. Asiakkaille tietojärjestelmän käyttökatkos näkyi lipunmyynnin keskeytymisenä kello 13.00–15.00 välisenä aikana.

Käyttökatkoksen aiheutti VR:n palveluntarjoaja Logican konesalissa sattunut sähkökatko. Logican konesalin sähkökatkon vaikutukset osoittautuivat lopulta vakaviksi. VR:n lipunmyynnin lisäksi kaatui kymmeniä sisäisiä tietojärjestelmiä ja tietokantoja korruptoitui.

VR-Yhtymän tietohallintojohtajan mukaan sähkökatko aiheutti VR:n liiketoiminnalle mittavaa haittaa, jossa puhutaan huomattavista euromääristä.

Hallintojohtajan mukaan Logican tietojärjestelmien piti olla turvattuja sähkökatkosten varalta. Tästä huolimatta sähkökatkos vaikutti samanaikaisesti Logican kahteen konesaliin.

Sähkönsyötön piti olla varmistettu ja tämän lisäksi varavoima käytössä. Varavoima ei käynnistynyt ja UPS-varavirtalähde rikkoutui. Logican varajärjestelmät pettivät. Rikkoutuneen UPS-laitteen takana oli useiden Logican asiakkaiden laitteita. Sähkökatko lamautti VR:n lisäksi myös Finnkinon, Helsingin kaupungin ja Neste Oilin järjestelmiä. Lähteet: (VR-tiedotteet 27.12.2010, itviikko.fi 29.12.2010)

KAIKKIEN PANKKIEN PALKAT MYÖHÄSSÄ ASIAKKAILLE
Palkkojen, eläkkeiden ja muiden etuuksien saajat jäivät aamulla ilman rahojaan, koska Suomen Pankin maksuliikennettä koskeva maksuliikeclearing-ajo epäonnistui.

Pankit välittävät toisilleen tilisiirtoja, toistuvaissuorituksia, suoraveloituksia, pankkikorttimaksuja ja pankkiautomaattitapahtumia useita kertoja päivässä. Näiden tapahtumien nettokatteet siirretään eri pankkeihin Suomen Pankin maksuliikeclearing-ajossa.

Maksuliikeclearing-ajo käynnistetään normaalina pankkipäivänä kello 15.45 ja lyhyenä pankkipäivänä kello 13.00. Suomen Pankissa tapahtunut häiriötilanne koski kaikkien pankkien asiakkaita, joilla oli 8. päivä suorituksen maksupäivä.

Maksujärjestelmäriskien vähentämiseksi Suomen Pankki otti marraskuussa 1998 käyttöön toisen clearingajon, joka suoritetaan aamuisin kello 8.30, joten kaikkia maksuja ei pystytty toimittamaan aikataulussa eri pankkeihin asiakkaiden tileille.

Häiriötilanteen syystä ei ollut tarkempaa tietoa. Häiriötilannetta selviteltiin päivän aikana. Lähteet: (iltalehti.fi 8.7.2010, iltasanomat.fi 8.10.2010, kauppalehti.fi 8.10.2010, ts.fi 8.10.2010, Suomen Pankin ohjeita luottolaitoksille 3.11.1997)

NORDEA PANKILLA VARMENNUSONGELMIA
Nordean pankki- ja luottokorteilla ei voinut maksaa keskiviikkona 6.10.2010. Korttimaksujen varmentamiseen liittynyt ongelma koski koko Suomea kello 8.20–9.34 välisenä aikana.

Asiakkaat kokivat Stockmannin Hulluilla Päivillä ikävän yllätyksen kassojen vaadittua ostojen maksuun käteistä rahaa. Stockmannin kassoille ja lähistön pankkiautomaateille muodostui pitkiä jonoja.

Nordean mukaan tilanne aiheutui Luottokunnan korttien varmennusvaikeuksista. Luottokunta ei osannut antaa lisätietoa ongelman korjausaikataulusta. Nordean lehdistöpäällikön mukaan kyse oli tietoliikennehäiriöstä. Vika löytyi lopulta Luottokunnan ja Stockmannin järjestelmäntoimittajan Fujitsun reitittimen linjasta. Lähteet (kauppalehti.fi 6.10.2010, iltalehti.fi 6.10.2010, iltasanomat.fi 6.10.2010, mtv3.fi, kaleva.fi 6.10.2010, hs.fi 6.10.2010)

SAMPO PANKILLA MAKSUJENVÄLITYKSEEN LIITTYVIÄ ONGELMIA
Sampo Pankin maksujenvälitykseen liittyvät ongelmat jatkuivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Tällä kertaa tuhansien asiakkaiden opintotuet ja palkat viivästyivät operatiivisten ongelmien takia. Maksusuoritukset ajetaan säännönmukaisesti yöllä kello 04.00 - 06.00 välillä ja suoritusten pitäisi näkyä asiakkaiden tileillä viimeistään kello 11.00 mennessä. Nyt ei näin käynyt. Sampo Pankin tiedottajan mukaan osa maksuaineistosta oli kirjattu tavanomaista myöhemmin. Nyt kyse ei ollut clearing-ongelmasta. Lähde: (iltasanomat.fi 4.10.2010)

SAMPO PANKIN PALKKOJEN JA TYÖELÄKKEIDEN MAKSU VIIVÄSTYI USEILLA TUNNEILLA
Sadat tuhannet ihmiset jäivät aamulla ilman palkkoja ja eläkkeitä Sampo Pankin maksuaineiston välityksessä ilmenneiden ongelmien johdosta. Ongelmia ilmeni myös muissa tilisiirroissa. Kaikki viivästyneet maksut tulivat asiakkaiden tileille muutamia tunteja myöhässä.

Sampo Pankin viestintäjohtajan mukaan maksujen myöhästyminen johtui clearing-ajoon (pankkien maksuaineistojen täsmäyksessä) liittyneistä ongelmista. Esimerkiksi työeläkkeiden osalta ongelma koski kaikkien työeläkevakuuttajien asiakkaita, joiden eläkemaksut kulkivat Sampo Pankin kautta. Lähteet: (hs.fi 1.10.2010, uusisuomi.fi 1.10.2010)

SAMPO PANKIN KORTTIMAKSUT VELOITETTIIN KAHTEEN KERTAAN
Sampo Pankin ulkopuolinen alihankkija lähetti noin 30 000 pääasiassa luotto- tai debit-korteilla tehtyä ostoveloitusta Luottokuntaan kahteen kertaan. Asiakkaiden tileillä virhe näkyi korttiostojen tuplaveloituksina. Torstaina 30.9.2010 tehty korttimaksu veloitettiin perjantaina 1.10.2010 kahteen kertaan. Korjaus näkyi tilillä tiistaina 5.10.2010.

Tuplaveloitus aiheutui alihankkijan virheestä. Sampo Pankin yhteistyökumppani oli tanskalainen Northern European Transaction Services (Nets). Netsin omistavat tanskalainen PBS International ja ruotsalainen finanssitalo BBS. Pankki vastaa kuitenkin tällaisesta virheestä kuin omastaan. Lähteet: (kauppalehti.fi 5.10.2010, hs.fi 5.10.2010, iltasanomat.fi 5.10.2010)

OP-POHJOLAN PALKKA-AJOSSA TAPAHTUI VIRHE
OP-Pohjolan toukokuun palkka-ajossa tapahtui virhe. Virheen seurauksena yli kymmenelle tuhannelle henkilöasiakkaalle palkka tuli tilille tuplana. Lisäksi palkkoja jäi välittymättä muihin pankkeihin. Muutama tuhat henkilöasiakasta sai palkkansa tilille vasta viiveiden jälkeen. Lähteet: (kauppalehti.fi 10.5.2010, hs.fi 10.5.2010)

NORDEAN TIETOLIIKENNEYHTEYDESSÄ KATKOS
Nordea joutui pitämään osan konttoriensa ovista suljettuina maanantaiaamuna 12.1.2009 tietoliikennehäiriön vuoksi. Konttorit pystyivät kuitenkin avaamaan ovensa asiakkaille jo aamupäivän aikana. Häiriötilanne vaikutti myös verkkopankin toimintaan. Verkkopankin varayhteys kuitenkin toimi. Nordea sai korjattua tietoliikennevian puolenpäivän aikoihin. Lähde: (kainuunsanomat.fi 12.1.2009, ksml.fi 12.1.2009)

MUUNTAJA RÄJÄHTI NAANTALISSA
Puoli kaupunkia jäi ilman sähköä Naantalissa pylväsmuuntajan räjähdettyä kappaleiksi. Tapaus sattui juuri kun energiayhtiön henkilökunta vietti pikkujouluja. Lähde: (Uutislehti 100 13.12.1999, sivu 7)

LAAJA SÄHKÖKATKOS HELSINGISSÄ
Suvilahden sähkönjakeluasemalla sattunut kytkinlaitosvaurio pimensi osittain Kallion, Sörnäisten, Alppilan, Alppiharjun, Hermannin ja Kulosaaren alueita. Katkos sattui aamupäivällä hieman ennen yhtätoista ja kesti noin puolitoista tuntia. Helsingin Energian käyttöinsinöörin mukaan vastaavan laajuisia sähkönjakelukatkoksia sattuu noin kerran viidessä vuodessa. Helsingin pelastuslaitos kävi pelastamassa eri paikoista kaksi hissiin jäänyttä henkilöä. Lähde: (Ilta-Sanomat 21.10.1999, sivu 14)

ORAVA AIHEUTTI SÄHKÖKATKON
Oravan kiipeäminen keskijännitejohtoon aiheutti Oulun Rajakylän kaupunginosassa tunnin mittaisen sähkökatkon. Oulun Energian käyttökeskuksen mukaan oravien aiheuttamat sähkökatkokset ovat varsin yleisiä. Lähde: (Ilta-Sanomat 12.8.1999)

SITKEÄ TIETOKONEVIKA MYÖHÄSTYTTI LENTOJA
Etelä-Suomen lennonvarmistuskeskuksen tietokonevika aiheutti lentovuorojen peruutuksia ja aikataulumuutoksia. Arvioiden mukaan vuonna 1992 käyttöön otetun tilapäiseksi tarkoitetun järjestelmä ylikuormittui. Järjestelmässä on ilmennyt vuosittain toistuvia häiriöitä. Ilmailulaitos on hankkinut uuden järjestelmän, joka tullee käyttöön vuoden 2000 aikana. Lähteet: (Iltalehti 19.6.1999 A11, Helsingin Sanomat 16.7.1999)

ATK-KÄYTTÖHÄIRIÖT HAITTASIVAT SOSIAALIVIRASTON PALVELUTOIMINTAA
Helsingin sosiaaliviraston maksatuspalvelun atk-häiriö haittasi toimeentulotuen asiakkaita. Toimintahäiriöt olivat jatkuneet ja laajentuneet. Sosiaalivirasto oli joutunut turvautumaan manuaaliseen palvelumalliin. Vian etsintää oli jatkettu vuorokaudet ympäri ulkomaisen asiantuntijajoukon voimin, mutta toistaiseksi tuloksetta. Häiriöt johtuivat CA:n tietokantaohjelman linkkien särkymisestä. Novo Group asetti kotimaasta kymmenkunta ja CA neljä asiantuntijaansa selvittämään tilannetta. Lähteet: (Tietoviikko 20.2.1998, Alueuutiset 22.2.1998)

TUNTEMATON TIETOTEKNINEN VIKA HÄIRITSEE POLIISIN TYÖTÄ
Usean viikon ajan jatkunut tuntematon tietotekninen vika aiheuttaa toistuvia häiriötilanteita Helsingin poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä. Näyttöpäätteet sammuvat, ohjelmat jumiutuvat tai eivät käynnisty lainkaan. Ongelmien syytä ei ole saatu selvitettyä. Tutkinnanjohtaja kertoo "Kyllä täällä ovat tunteet käyneet välillä kuumina". Poliisin toimipisteiden välistä uutta verkkoa on rakennettu jo kolmisen vuotta ja verkon pitäisi valmistua vuoden 1998 aikana. Poliisi ei usko, että häiriötilanteet johtuisivat jonkun ulkopuolisen sabotoinnista. Lähde: (Iltalehti 22.1.1998)

SITKEÄ OHJELMAVIRHE AIHEUTTAA KELALLE TOISTUVIA PALVELUHÄIRIÖITÄ
Sitkeän ohjelmavirheen seurauksena Kansaneläkelaitoksen palvelutoiminnalle aiheutui pahoja palveluhäiriöitä. Häiriöiden vuoksi Kela joutui kytkemään tietojärjestelmästä irti 500 tietokonepäätettä. Kelan arvion mukaan häiriöt laskivat palvelutasoa noin viidenneksellä. Lähde: (Helsingin Sanomat 4.10.1997)

OHJELMAVIRHEEN SEURAUKSENA VEIKKAUS OY JAKOI PELAAJILLE VIRHEELLISESTI 25 MILJOONAA MARKKAA
OnNet -pelijärjestelmän 10.000 käyttäjää saivat kukin virheellisesti 2500 markkaa tileilleen. Sql-lauseesta unohtui yksi sana, jonka seurauksena rahat pääsivät karkaamaan. Veikkaus Oy:n turvallisuuspäällikkö edellytti, että vahingossa maksetut summat palautetaan. Lähde: (Tietoviikko 19.9.1997)

AMMUSVARASTOON MURTAUDUTTIIN
Murtomiehet anastivat Lieksan rajavartioston ammusvarastosta 1500 rynnäkkökiväärin patruunaa. Pohjois-Karjalan rajavartioston päällikkö kertoo, että varaston suojausjärjestelmiä parannettiin jo tuoreeltaan murron jälkeen mm. lukitusta ja muita turvatoimenpiteitä kohennettiin. Lähde: (Iltalehti 16.7.1997)

VANKI KARKASI POLIISIVANKILASTA
Huumausainerikoksista lähes viiden vuoden vankeusrangaistuksiin tuomittu karkasi Tornion poliisivankilasta. Sen verran tapauksesta otettiin opiksi, että paikat pantiin heti remonttiin. "Tämän jälkeen täältä ei lähdetä enää pakoon, olemme sen verran fiksanneet paikkoja". Lähde: (Ilta-Sanomat 19.7.1997)

TIETOKONEVIKA PYSÄYTTI ETELÄ-SUOMEN JUNALIIKENTEEN
Tietokonevian seurauksena junaliikenne välillä Helsinki - Riihimäki ja Helsinki - Turku pysähtyi kello 22.30. Liikennekatkos kesti noin tunnin ajan. VR ei usko vian toistuvan. Lähde: (Helsingin Sanomat 14.4.1997)

POHJOLA-YHTIÖIDEN LÄHES 1000 TYÖASEMAA PÄIVÄN JUMISSA
Lapinmäentien, Lönnrotinkadun, Ruoholahden ja Autotalon lähes 1000 työasemaa jumiutui päiväksi, kun yksi lähiverkon kolmesta palvelimesta vikaantui. Häiriö oli toisinto saman tyyppisestä edellisellä viikolla sattuneesta lyhyemmästä käyttökeskeytyksestä. Häiriön näkyvät seuraukset:

 • Toimistotyö lamaantui koko pääkonttorin alueella.
 • Mikrotuen palvelunumerot ruuhkautuivat puheluista.
 • Linjaliikennevalvomon palvelunumerot ruuhkautuivat puheluista.
 • Koko atk -henkilöstö sai runsaasti soittoja.
 • Vaikutukset ulottuivat kaikille organisaatiotasoille.

Tilanteen taustatekijöitä

 • Hajautetun järjestelmäkokonaisuuden epäluotettavuus yllätti.
 • Tietotekniikkaympäristön uudistusten rinnalla järjestelmän luotettavuuden turvaaminen on jäänyt toissijaiseksi.
 • Asiantuntijavoimia ei osoitettu riittävästi molempien tehtävien hoitoon.

Päätetyt kehittämistoimenpiteet johtivat toimintaympäristön varmistamiseen

 • Häiriötilanteisiin reagointia nopeutetaan.
 • Häiriötilanteista toipumista nopeutetaan.
 • Häiriötilanteen laajuuden johdosta tehtiin päätös myös varalaitteiston hankinnasta.
 • Häiriön sattuessa käyttöoikeudet siirtyvät laitteelta varalaitteistolle.
 • Rekrytoidaan lisää syvällisesti lähiverkkoihin perehtyneitä asiantuntijoita.

Lähde: (Pohjola-yhtiöiden uutislehti 21.8.1996)

ALKEELLINEN OPEROINTIVIRHE VIIVÄSTYTTI MAANANTAIN PÖRSSIKAUPPAA
TT-Tieto Oy:n palvelukeskuksessa sattuneen operointivirheen seurauksena Helsingin Arvopaperipörssin HETI -kaupankäynti jumiutui. Ongelman aiheutti järjestelmän hallitsematon alasajo. Virhettä luonnehdittiin alkeelliseksi. Operointivirheen seurauksena yhtä neljästä keskusyksiköstä ei saatu ajettua ylös. Pörssi hakee TT-Tiedolta korvausta palvelusopimuksen perusteella. Lähde: (Kauppalehti 4.9.1996)

HYKS:N VARAVOIMAJÄRJESTELMÄSSÄ VIKA
Radiouutiset kertoivat 25.1.1996 klo 16.30 HYKS:n varavoimajärjestelmän viasta, joka vaaransi vakavasti potilasturvallisuuden 26 minuutin ajan. Varavoimajärjestelmä oli juuri huollettu. HYKS:n turvallisuuspäällikkö totesi "Tämän ei normaalijärjen mukaan pitäisi tapahtua".

Sääntö nro 2
Valvontaa ei voi korvata luottamuksella.

Sääntö nro 3
Riittävän isolla vasaralla voi rikkoa mitä tahansa.

Sääntö nro 4
Jonkun pitää aina johtaa.


Sääntö nro 5
Delegoimalla ei voi välttää vastuuta.

Sääntö nro 1
Yritysturvallisuuden on palveltava toimintojen tavoitteita.
Takaisin sisältöön